Rusia îşi suspendă consultările privind Tratatul asupra Forţelor Armate Convenţionale în Europa

Rusia a decis să-şi suspende participarea la întâlnirile grupului comun consultativ privind Tratatul asupra Forţelor Armate Convenţionale în Europa (CFE) începând de miercuri, a anunţat marţi Anton Mazur, şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena, relatează agenţia Tass în pagina electronică.

Urmărește
1476 afișări
Imaginea articolului Rusia îşi suspendă consultările privind Tratatul asupra Forţelor Armate Convenţionale în Europa

Rusia îşi suspendă consultările privind Tratatul asupra Forţelor Armate Convenţionale în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"De ani de zile, partea rusă face tot ceea ce poate să menţină viabilitatea regimului controlului asupra armelor convenţionale, a iniţiat negocieri cu privire la adoptarea Tratatului asupra Forţelor Armate Convenţionale în Europa, a ratificat Acordul asupra Tratatului CFE adoptat", a declarat Mazur.

"Din păcate, statele NATO au preferat să evite prevederile CFE prin expansiunea Alianţei şi folosirea unor pretexte pentru a împiedica Acordul să intre în vigoare. Această cursă, continuată în pofida avertismentelor noastre repetate cu privire la impactul său negativ asupra regimului controlului armamentului convenţional a condus la un rezultat inevitabil - Rusia suspendă Tratatul CFE din 2007", a adăugat el.

"La vremea respectivă, partea rusă a luat în considerare îndemnurile unor semnatari ai Tratatului CFE şi a decis să-şi continue participarea la lucrările grupului comun consultativ printr-o excepţie", a spus diplomatul rus, adăugând că "luând această decizie, noi am sperat ca această platformă să fie folosită pentru a se ajunge la o un nou regim de control al armelor convenţionale".

Însă, apreciază el, speranţele Moscovei au fost înşelate.

"La iniţiativa NATO, dialogul asupra viitorului regim de control al armamentului convenţional care a avut loc în formatul grupului a fost oprit în 2011 şi nu a mai fost reluat niciodată de atunci", a continuat Mazur, adăugând că "activitatea grupului a fost literalmente întoarsă înapoi. A fost oarecum revigorată doar înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din cadrul OSCE".

"Partenerii occidentali obişnuiesc să folosească această platformă pentru a transmite Rusiei nişte îndemnuri rituale goale să revină la vechiul Tratat CFE, care ne încalcă interesele", a denunţat el.

"În asemenea condiţii, Rusia consideră participarea sa la viitoarele reuniuni ale grupului, care de obicei se reduc la citirea ordinii de zi, ca inutile atât din punct de vedere politic, cât şi practic şi ca excesiv de scumpe din punct de vedere financiar şi economic", a anunţat şeful delegaţiei ruse.

Astfel, "Rusia a luat decizia să-şi suspende participarea la întâlnirile grupului comun consultativ începând din 11 martie 2015. Astfel, suspendarea Tratatului CFE de către Rusia în 2007 devine completă", a subliniat Mazur.

Însă "acest pas nu înseamnă că Rusia respinge un dialog viitor asupra controlului armamentului convenţional în Europa, atunci când partenerii noştri vor fi pregătiţi", a precizat diplomatul rus. "Suntem pregătiţi în continuare să cooperăm cu privire la un nou regim de control al armamentului convenţional în Europa, care este atât în interesul Rusiei, cât şi al statelor europene", a adăugat el.

"Rusia cere Belarusului să-i reprezinte interesele în cadrul grupului", a mai anunţat şeful delegaţiei ruse la Viena.

Tratatul CFE limitează echipamentul militar greu - tancuri, avioane şi armament greu - în Europa.

Documentul a fost semnat în 1990, iar 17 ani mai târziu Vladimir Putin a promulgat o lege privind suspendarrea participării Rusiei, citând îngrijorări în domeniul securităţii.

Kremlinul anunţa la vremea respectivă că nu mai tolerează o situaţie în care Moscova respectă tratatul, iar partenerii săi nu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici