„Este evident că forţele politice care susţin o transformare a misiunii actuale de menţinere a păcii au ca scop nu să ajungă la pace şi stabilitate în regiunea transnistreană, ci să înlăture contingentul rus de menţinere a păcii din zona de conflict cu orice preţ”, a subliniat ministerul într-un comunicat.
„Noi considerăm că potenţialul actualei misiuni de menţinere a păcii este departe de a fi epuizat. Operaţiunea din Transnistria este unică având în vedere că nici un membru al contingentului de menţinere a păcii nu a murit şi nici o confruntare serioasă nu s-a înregistrat în istoria sa de 22 de ani”, menţionează comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova.
Transnistria, o regiune din estul Republicii Moldova care şi-a declarat independenţa în 1990, este susţinută indirect de Moscova.
Rusia are în continuare aproximativ 1.200 de soldaţi în Transnistria, în cadrul unui „contingent de pace”. Chişinăul a solicitat în mai multe rânduri retragerea trupelor ruse şi transformarea misiunii de menţinere a păcii într-una civilă, sub mandat internaţional, dar Moscova şi Tiraspolul s-au opus.
De altfel, liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat la 2 octombrie, la Moscova, că retragerea trupelor ruse din Transnistria ar detabiliza regiunea separatistă.