- Home
- Externe
- MINSK, (18.05.2016, 07:45)
- Raluca Manga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia şi Belarus intenţionează să răspundă faţă de instalarea sistemului antirachetă NATO în Europa
Miniştrii de Externe din Rusia şi Belarus au anunţat că Guvernele statelor lor vor dezvolta un răspuns militar în legătură cu instalarea pe teritoriul Europei a elementelor antibalistice NATO în România şi Polonia, pe care Moscova le consideră o ameninţare la adresa securităţii globale.
Urmărește
3832 afișări
Rusia şi Belarus intenţionează să răspundă faţă de instalarea sistemului antirachetă NATO în Europa (Imagine: Daniel Mihailescu/ Mediafax Foto)
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său belarus, Vladimir Makei, şi-au anunţat luni, la Minsk, decizia de a coopera în contracararea elementelor antibalistice, fără a oferi alte detalii, informează Voice of America.
Tot luni, Rusia şi Belarus au exprimat preocupare în legătură cu instalarea elementelor antibalistice NATO în România şi Polonia, denunţând apariţia "liniilor de confruntare" în Europa.
Avem aceleaşi preocupări în privinţa securităţii europene, în contextul în care colegii noştri din ţări NATO încearcă să stimuleze confruntările şi să avanseze infrastructura militară spre est, în apropierea frontierelor noastre", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întâlnirea cu omologul său belarus, Vladimir Makei.
"Nici Rusia, nici Belarus nu susţin crearea unor linii de confruntare în Europa", a subliniat Lavrov.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 08:27
-
astăzi, 07:18
• Elon Musk a făcut publice numele angajaţilor guvernamentali pe care vrea să îi concedieze
-
astăzi, 07:10
-
ieri, 20:25
-
ieri, 19:23
• Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
ieri, 19:08
-
ieri, 17:44
• Iohannis:Consiliul JAI din decembrie va formaliza decizia aderării complete a României la Schengen
-
ieri, 17:23
• Judecătoarea care a întrebat dacă tinerii morţi în accidentul din 2 Mai sunt în sală, suspendată
-
ieri, 16:28
• Ministrul Economiei, despre şedinţa CSAT: Dacă este convocată, este necesară
-
ieri, 16:08
-
ieri, 15:56
• Pot fi repetate alegerile prezidenţiale? Fost preşedinte CCR: Da!
-
ieri, 14:13
• Se măreşte salariul minim brut de la 3.700 de lei la 4.050 de lei. De când va intra în vigoare
-
ieri, 13:41
• Rusia foloseşte bombardiere transferate din Ucraina în 1999
-
ieri, 13:16
• CCR se reuneşte joi pentru a decide în privinţa cererilor de anulare a prezidenţialelor
-
ieri, 12:28
• Trupele israeliene au deschis focul în Liban la câteva ore după începerea armistiţiului
Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia reprezintă o sursă de tensiuni cu Moscova. Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deşi Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacităţile balistice ale unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord. Sistemul antirachetă instalat de Alianţa Nord-Atlantică în România este o "ameninţare" pentru Rusia, a anunţat Kremlinul, avertizând că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra. "Noi am spus de la bun început că sistemul antirachetă (din România - n.red.) reprezintă o ameninţare pentru Rusia. La început au fost explicaţii ample referitoare la potenţiale ameninţări balistice din partea Iranului. (...) Trebuie să vă amintesc că preşedintele Vladimir Putin a întrebat de mai multe ori împotriva cui este îndreptat acest sistem", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. "Nu se pune întrebarea dacă Rusia va lua sau nu măsuri; este clar că sunt luate măsuri pentru menţinerea securităţii Rusiei la nivelul adecvat", a spus Peskov.
Elementele antibalistice din România afectează securitatea Rusiei, a reiterat Ministerul rus de Externe, avertizând Alianţa Nord-Atlantică şi Statele Unite că este vorba de o decizie greşită şi de o încălcare a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). "Instalarea elementelor antirachetă în România afectează interesele de securitate ale Rusiei", a transmis Ministerul rus de Externe. "Decizia Statelor Unite de a instala elemente antibalistice în România este greşită, existând riscul afectării echilibrului strategic", a subliniat diplomaţia rusă. "În plus, este vorba de o încălcare de către Statele Unite a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare", a reiterat Moscova.
Activarea sistemului antibalistic din România va permite apărarea Europei de ameninţările unor ţări ca Iranul, a argumentat Robert Bell, emisarul Pentagonului în Europa, reiterând poziţia Statelor Unite că elementele antirachetă de la Deveselu nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. "Acum, NATO va avea capacităţile militare de a apăra Europa", a declarat Robert Bell referindu-se la integrarea elementelor antibalistice de la Deveselu (judeţul Olt) în sistemul antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice. "Iranul continuă să suplimenteze capacităţile balistice, iar noi trebuie să fim pregătiţi. Sistemul antirachetă (din România - n.red.) nu este îndreptat împotriva Rusiei", a subliniat Bell.
Citeşte şi: Rusia şi Belarus critică sistemul antirachetă NATO, cerând evitarea "liniilor de confruntare" în Europa
Citeşte şi: Financial Times: Rusia consolidează prezenţa militară în zona Mării Negre, pe fondul pasivităţii NATO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Vicepreședintele ANCOM cere interzicerea platformei TikTok în România până la finalizarea anchetei, în urma victoriei lui Călin Georgescu
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
PROSPORT.RO
Chipul lui Călin Georgescu, analizat de un specialist. Ce spun ochii, sprâncenele și buzele despre caracterul lui
CANCAN.RO
Test de perspicacitate | Găsiți toate diferențele dintre aceste două imagini! Câte ați văzut?
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe