Rusia trimite nave militare în largul Siriei, semnalând că se opune oricărei intervenţii occidentale

Rusia a trimis cel puţin 12 nave militare în largul Siriei, în apropierea bazei navale ruse de la Tartus, o atitudine agresivă care se vrea a fi un semnal adresat Occidentului şi Israelului de a nu interveni în conflictul sirian.

Urmărește
1694 afișări
Imaginea articolului Rusia trimite nave militare în largul Siriei, semnalând că se opune oricărei intervenţii occidentale

Rusia trimite nave militare în largul Siriei, semnalând că se opune oricărei intervenţii occidentale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia oficială siriană SANA a anunţat că ultimele cinci nave din cele 12 au trecut joi prin Canalul Suez, intrând în Marea Mediterană şi îndreptându-se spre coastele Siriei. Forţele Navale ruse au comunicat că este prima dată în ultimele decenii când nave militare ruse sunt trimise din Oceanul Pacific în Marea Mediterană.

Conform publicaţiei americane Wal Street Journal, Rusia are cel puţin 12 nave militare de patrulare în largul Siriei. În plus, surse citate de New York Times au dezvăluit că Rusia a trimis Siriei rachete navale de croazieră de tip Iahont, pe care regimul Bashar al-Assad le-ar putea utiliza în cazul în care Statele Unite, alte ţări occidentale, Turcia sau Israelul ar încerca să ajute insurgenţii sirieni prin instituirea unei blocade navale în largul Siriei.

"Este vorba de o demonstraţie de forţă. Ruşii vor să demonstreze că sunt determinaţi să îşi protejeze interesele strategice", afirmă un oficial din cadrul Pentagonului.

Statele Unite şi alte ţări occidentale nu au exclus posibilitatea unei eventuale intervenţii militare în Siria, ţară care se confruntă, de peste doi ani, cu revolte reprimate violent şi cu confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi forţele militare ale opoziţiei. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor, de aproximativ 95.000 de morţi. Israelul a efectuat deja raiduri aeriene în Siria şi a avertizat că ar putea efectua noi atacuri pentru blocarea transporturilor de armament spre mişcarea Hezbollah, activă în sudul Libanului.

Rusia deţine, din 1971, o bază navală în portul sirian Tartus. Este vorba de ultima bază militară pe care Rusia o are în afara spaţiului fostei Uniuni Sovietice. Baza de la Tartus, unde există încă personal militar rus, are rolul de întreţinere, în caz de necesitate, a navelor militare ruse din Marea Mediterană, care nu ar mai fi nevoite să traverseze Strâmtoarea Bosfor pentru a ajunge în Marea Neagră şi în Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici