Rusia va fi forţată să ia măsuri de retorsiune în cazul instalării de rachete intermediare în Europa

Instalarea de rachete cu raze scurte şi intermediare de acţiune în Europa va schimba în mod radical condiţiile de securitate pentru Rusia şi va forţa Moscova să ia măsuri de retorsiune, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de agenţia de ştiri Tass.

Urmărește
1168 afișări
Imaginea articolului Rusia va fi forţată să ia măsuri de retorsiune în cazul instalării de rachete intermediare în Europa

Rusia va fi forţată să ia măsuri de retorsiune în cazul instalării de rachete intermediare în Europa

"Cred că apariţia unor astfel de sisteme în Europa Centrală, dar şi în cea de Occidentală, va schimba în mod radical situaţia din punct de vedere al garantării securităţii noastre", a afirmat oficialul pentru publicaţia Jurnalul pentru Afaceri Internaţionale.

"Apariţia unor astfel de arme, care prin raza lor de acţiune ar acoperi o parte considerabilă a teritoriului Rusiei, cel puţin sigur partea sa europeană, dacă vorbim de ipotetica instalare unor astfel de sisteme în Europa, ar necesita măsuri de compensare din partea noastră," a subliniat Riabkov.

Ministrul adjunct a menţionat că Moscova propune "o alternativă în forma unui moratoriu privind instalarea de astfel de sisteme".

"Am anunţat un moratoriu şi credem că politicienii responsabili din cercurile NATO ar putea lua o măsură similară", a adăugat Riabkov.

Conform publicaţiei Kommersant, Vladimir Putin le-a trimis recent liderilor din mai multe ţări, inclusiv din cadrul NATO, o propunere de introducere a unui moratoriu referitor la instalarea de rachete cu raze scurte şi medii de acţiune în Europa şi în alte regiuni.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a confirmat că a primit o propunere din partea Moscovei privind un moratoriu referitor la instalarea de anumite tipuri de sisteme balistice în Europa, însă NATO consideră că oferta nu este credibilă, a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a alianţei transatlantice.

La începutul lunii august, Administraţia Donald Trump a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Moscova a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF. Mai mult, există temeri că acordul Noul START (Tratatul pentru Limitarea Armelor Strategice), ultimul acord major ce limitează dezvoltarea forţelor nucleare, care va expira în 2021, nu va fi reînnoit după această dată.

Tratatul INF prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

După abandonarea tratatului, Rusia a semnalat în mai multe rânduri că doreşte un moratoriu privind rachetele cu raze scurte şi intermediare de acţiune.

Taguri:
rusia,
nato,
rachete

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici