- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia vrea să instaleze baze militare în apropierea frontierei Ucrainei cu România
Rusia intenţionează să creeze noi baze militare în Ucraina în apropierea frontierei cu România, potrivit fostului comandant al Flotei ruse de la Marea Neagră, Vladimir Komoedov, citat de un cotidian rus, informează portalul Moldova Azi.
Rusia vrea să instaleze baze militare în apropierea frontierei Ucrainei cu România
Acest lucru ar putea avea loc după modernizarea flotei militare ruse din Crimeea, a declarat pentru cotidianul Nezavisimaia Gazeta amiralul Vladimir Komoedov. Potrivit acestuia, crearea de noi baze miliatare ruseşti va fi posibilă prin acorduri între Kiev şi Moscova, care a citat între locurile unde pot fi instalate asemenea baze localităţile Nikolaev, Odesa şi, "probabil, Delta Dunării, unde Ucraina şi România au dispute teritoriale", potrivit portalului.
"Posibilitatea de a extinde Flota Mării Negre spre vest este un răspuns la extinderea NATO spre est, unde, spre exemplu, în România şi Bulgaria, Statele Unite au început instalarea de noi baze militare", a declarat fostul comandant al acestei flote.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Tricolorii au nevoie de un punct pentru a termina pe primul loc
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
Conform acordurilor de la Harkov, semnate între preşedinţii ucrainean, Viktor Ianukovici, şi rus, Dmitri Medvedev, staţionarea la Sevastopol a Flotei ruse de la Marea Neagră a fost prelungită cu 25 de ani, până în 2042. În acest sens, Rusia intenţionează să îşi modernizeze flota din Crimeea.
De asemenea, comandantul Statului Major al forţelor ruse, Nikolai Makarov, a declarat, într-o vizită la obiectivele militare ruseşti de la Marea Neagră, că în baza ordinului preşedintelui Rusiei, Ministerul rus al Apărării a înfiinţat un grup de lucru care, în termen de două luni, va evalua situaţia bazei militare din Sevastopol a Flotei ruse de la Marea Neagră. El a confirmat, totodată, planuri "serioase" de modernizare a acestei flote, în cadrul unui program care se va desfăşura până în 2020.
"Acesta este un program major de modernizare a Flotei de la Marea Neagră pe toate direcţiile, atât a navelor, cât şi a submarinelor, dar şi a aviaţiei", a declarat Makarov. În acest sens, pare că Rusia are în vedere şi posibilitatea de a crea noi facilităţi pentru staţionarea navelor de război din cadrul acestei flote pe teritoriul Ucrainei.
Bazele militare din localitatea Bolgrad, situată în sudul regiunii Odessa, care au fost desfiinţate după declararea independenţei Ucrainei (august 1991), ar putea fi redeschise, notează şi publicaţia ucraineană Segodnia, citată de Omega în pagina electronică.
În perioada sovietică, baza de la Bolgrad găzduia una din cele mai puternice divizii de trupe aeropurtate, care viza ţinte strategice precum Turcia şi ţări din Balcani. Potrivit guvernatorului regiunii Odessa, Eduard Matviiciuk, citat de Segodnia, acest subiect va fi abordat în cadrul şedinţei Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, care va avea loc curând. De asemenea, până la sfârşitul anului ar putea fi trimişi primii militari la Bolgrad.
Segodnia menţionează, citând surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, că la baza din Bolgrad va fi mobilizat temporar un batalion mecanizat de circa 600 de militari, care ar putea fi suplimentat ulterior.
Potrivit specialiştilor militari, reorganizarea armatei ucrainene are loc din cauza situaţiei strategice complicate din regiune. "Este vorba despre România, care deja are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina, pretinzând insula Maican de pe Dunăre", susţin experţii citaţi de publicaţie. Autorităţile ucrainene au avertizat în urmă cu mai mulţi ani că Ucraina nu dispune de un dispozitiv militar puternic la graniţa cu România.
Divizia de trupe aeropurtate din Bolgrad a fost desfiinţată în 2003 la presiunile NATO, care a fost împotriva prezenţei acesteia la graniţa cu România.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:59
-
astăzi, 22:53
Juventus Torino se va despărţi de Paul Pogba pe 30 noiembrie