„Toată lumea ştie că, fără Iran, şansele (de a se ajunge la) o soluţie adevărată în Siria nu sunt prea mari”, a comentat Abbas Araghchi, adjunctul ministrului iranian de Externe, întrebat de televiziunea de stat despre retragerea de către ONU a invitaţiei adresate Teheranului de a participa la această conferinţă prevăzută pentru miercuri.
„Este clar că o soluţie globală la problema siriană nu va putea să fie găsită dacă în proces nu sunt implicate toate părţile influente”, a adăugat el.
Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, care doresc plecarea lui Bashar al-Assad de la putere, au transformat susţinerea de către Iran a unei tranziţii democratice în Siria într-o condiţie obligatorioe a prezenţei iranienilor în Elveţia, iar opoziţia siriană a ameninţat că va boicota conferinţa dacă Teheranul va fi prezent.
Teheranul este acuzat că furnizează o susţinere militară şi financiară regimului sirian în conflictul armat care s-a soldat, începând din martie 2011, cu peste 130.000 de morţi.
„Eram pregătiţi să participăm la Conferinţa Geneva II şi să jucăm un rol, dar nu acceptăm o condiţie prealiabilă, care ar trasa o soluţie cu parametri definiţi”, a declarat diplomatul.
Iranul a refuzat întotdeauna să susţină comunicatul final al primei conferinţe de la Geneva, în iunie 2012, care îndeamnă la formarea unui Guvern de tranziţie cu „puteri executive depline”, ceea ce sugerează că Bashar al-Assad ar putea să-şi piardă o bună parte sau eventual toate prerogativele. Însă preşedintele sirian a declarat într-un interviu exclusiv, acordat duminică AFP, că există „şanse puternice” să candideze la propria succesiune în acest an.
„Nu participăm la negocieri şi aşteptăm să vedem cum pot ei (participanţii) să ajungă în mod unilateral la un acord”, a adăgat Abbas Araghchi.