- Home
- Externe
- MOSCOVA, (24.02.2014, 13:00)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şapte manifestanţi anti-Putin, condamnaţi la pedepse de până la patru ani de închisoare. Peste 200 de persoane au fost reţinute la Moscova
Justiţia rusă a prezentat luni condamnarea a şapte opozanţi la pedepse cu închisoarea de până la patru ani, pentru violenţe în cursul unei manifestaţii anti-Putin, în 2012, o hotărâre denunţată de către opoziţie şi apărători ai drepturilor omului.
Urmărește
136 afișări
Vladimir Putin (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Peste 200 de persoane au fost reţinute la Moscova după condamnarea unor manifestanţi anti-Putin
Peste 200 de persoane au fost reţinute luni în faţa tribunalului din Moscova, care a anunţat pedepse de până la patru ani de închisoare pentru opozanţi găsiţi vinovaţi pentru violenţe în timpul unei manifestaţii organizate împotriva preşedintelui Vladimir Putin în mai 2012.
Un purtător de cuvânt al poliţiei de la Moscova a declarat că cele 200 de persoane au fost reţinute pentru "tentativă de tulburare a ordinii publice".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Sute de persoane s-au adunat luni în faţa tribunalului din Moscova pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de cei şapte acuzaţi.
Parchetul ceruse pedepse cuprinse între cinci şi şase ani de închisoare în cazul celor şapte opozanţi ai preşedintelui rus.
Cei şapte manifestanţi au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între doi ani şi şase luni şi patru ani de închisoare. Ispăşirea pedepselor este calculată începând din 2012, când au fost arestaţi. Singura femeie judecată în acest caz a fost condamnată la o pedeapsă de trei ani şi trei luni, cu suspendare.
Parchetul a solicitat pedepse cuprinse între cinci şi şase ani de închisoare.
Cei opt - Andrei Barabanov, Stepan Zimin, Denis Luţkevici, Iaroslav Belousov, Artem Savelov, Serghei Krivov, Aleksandra Duhanina şi Aleksei Polihotvici - au fost găsiţi vinovaţi pentru participare la "tulburări în masă" şi "violenţe faţă de forţele de ordine" încă de vineri, de către Tribunalul Zamoskvoreţki de la Moscova.
Manifestaţia a fost organizată cu o zi înainte de învestirea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte, pentru un al treilea mandat. Însă tribunalul a amânat prezentarea pedepselor pentru luni.
Avocaţii apărării au denunţat imediat aceste condamnări şi au anunţat că vor face apel, până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă va fi necesar.
"Este o hotărâre crudă, inadecvată", a comentat Dmitri Agranovski, unul dintre avocaţi.
- Proces politic
"Ea a fost pronunţată ţinând cont de situaţia politică şi nu în funcţie de acuzaţii", a continuat el, subliniind că învinuirile au fost respinse de către apărare.
"Este o hotărâre nedreaptă, au fost condamnaţi pentru tulburări în masă care nu au avut loc", a declarat fosta disidentă sovietică Liudmila Alekseeva, venită să îi susţină.
"Când vezi ceea ce se întâmplă în alte ţări, se poate vorbi, cu adevărat, despre tulburări în masă?", a continuat ea, referindu-se la violenţele soldate cu morţi care au avut loc în ultima săptămână în Ucraina.
La fel ca vineri, câteva sute de persoane s-au adunat în apropierea tribunalului pentru a-i susţine pe opozanţii condamnaţi, strigând sloganuri ca "Libertate" sau "Rusia fără Putin", în contextul în care măsurile de securitate au fost sporite în comparaţie cu cele de săptămâna trecută, prin tyrimiterea de unităţi din cadrul Ministerului de Interne şi unor forţe antirevoltă.
Peste 200 de persoane au fost reţinute luni în faţa tribunalului, pentru "tentativă de tulburare a ordinii publice", a declarat poliţia moscovită pentru AFP.
Între ele se află şi principalul opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi. Două dintre membrele trupei contestatare Pussy Riot, eliberate recent de la închisoare, Nadejda Tolokonikova şi Maria Alehina, au fost şi ele arestate la finalul şedinţei publice.
Vineri au fost reţinute alte 200 de persoane.
- Apel la miting în Piaţa Manej, lângă Kremlin
Opoziţia a îndemnat la organizarea unei manifestaţii luni seara, în Piaţa Manej, lângă Kremlin.
Numeroşi opozanţi şi observatori subliniază că anunţarea pedepselor a fost amânată pentru luni, cu scopul de a evita un scandal în cursul Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Soci, încheiate duminică.
"Sunt sigur că Putin nu vrea ca iamgini cu deţinuţi să fie alăturate triumfului ceremoniei de încheiere a JO", a declarat Aleksei Navalnîi pentru postul Dojd, favorabil opoziţiei.
În total 30 de persoane au fost inculpate în "dosarul Bolotnaia", care poartă numele pieţei din centrul capitalei unde a avut loc mitingul.
Unele au fost inculpate pentru că au aruncat, în cursul manifestaţiei, cu recipiente de plastic asupra poliţiştilor, altele pentru că au răsturnat cabine de toaletă publice ori s-au opus forţelor de ordine. Cu toate acestea, în cursul manifestaţiei nu s-au înregistrat morţi, persoane rănite grav, nu s-au tras focuri de armă şi nu au fost declanşate incendii.
Parchetul afirmă că 82 de poliţişti au fost răniţi în cursul unor confruntări, a căror origine rămâne controversată, opoziţia acuzând forţele de ordine că au provocat manifestanţii cu scopul de a reprima orice eventuală asumare a unei mişcări de contestare. De asemenea, zeci de manifestanţi au fost răniţi.
În acelaşi "dosar", doi opozanţi - care şi-au recunoscut vinovăţia - au fost condamnaţi la patru ani şi jumătate şi, respectiv, doi ani de închisoare, iar alţi zece au fost amnistiaţi în decembrie.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe