Scandalul NSA trece în planul secund al vizitei lui Merkel la Washington, în favoarea Ucrainei

Cancelarul german Angela Merkel se află joi şi vineri într-o vizită la Washington, însă situaţia tensionată din Ucraina va face ca scandalul interceptărilor NSA să treacă în plan secund în discuţiile cu preşedintele Barack Obama.

Urmărește
164 afișări
Imaginea articolului Scandalul NSA trece în planul secund al vizitei lui Merkel la Washington, în favoarea Ucrainei

Scandalul NSA trece în planul secund al vizitei lui Merkel la Washington, în favoarea Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În condiţiile în care relaţiile dintre Rusia şi marile puteri occidentale nu au mai atins un nivel atât de scăzut de la sfârşitul Războiului Rece, responsabili politici şi analişti apreciază că actuala criză ucraineană îi va aduce pe cancelarul german şi preşedintele american în jurul unui obiectiv comun, după şase luni de neînţelegeri între Berlin şi Washington privind programul de interceptări ilegale desfăşurat de Agenţia americană Naţională de Securitate (NSA).

TITLURILE ZILEI

Printre temele care vor fi abordate de cei doi lideri, mijloacele de presiune asupra Rusiei, în contextul crizei din Ucraina, şi Tratatul de liber-schimb transatlantic (TTIP), negociat în prezent de SUA şi UE, vor ocupa un loc semnificativ, a precizat marţi un consilier al cancelarului Angela Merkel.

Aceasta este prima vizită la Washington a cancelarului german după dezvăluirile fostului consultant al NSA Edward Snowden privind activităţile de spionaj desfăşurate de agenţia americană în Germania, care au vizat inclusiv telefonul mobil al şefei Guvernului de la Berlin.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, a anunţat că niciun progres concret nu este aşteptat cu privire la tratatul privind interzicerea spionajul reciproc, dorit de Berlin.

SUA sunt extrem de reticente faţă de această idee, temându-se că şi alte ţări ar putea dori să urmeze exemplul Berlinului.

În acest context, publicaţia Der Spiegel notează că urgenţa rezolvării crizei ucrainene îi va permite Angelei Merkel să mascheze acest eşec în spatele unor probleme mai presante. "Mulţumim Putin: datorită deteriorării situaţiei din Ucraina, întâlnirea dintre Merkel şi Obama va oferi o aparentă unitate transatlantică, în contextul unor divizări profunde persistente", scrie Der Spiegel.

Cu toate acestea, administraţia americană nu ar trebui plece de la premisa că Merkel a şters cu buretele scandalul NSA, avertizează Frances Burwell, specialist în relaţiile transatlantice în cadrul centrului de reflecţie Atlantic Council din Washington. "În condiţiile în care criza din Ucraina arată clar că SUA şi Europa trebuie să coopereze foarte strâns şi să îşi depăşească divergenţele din jurul interceptărilor NSA, este foarte important ca aceste subiecte să fie abordate şi să se lucreze la rezolvarea" acestui diferend, a explicat expertul.

"Evident că Guvernul este dezamăgit de absenţa progreselor în acest dosar", a recunoscut, la rândul său, un oficial german.

Pe lângă discuţiile cu preşedintele Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel are programat un discurs la Camera americană de Comerţ privind Tratatul de liber-schimb transatlantic şi o întâlnire cu directorul FMI, Christine Lagarde, pentru discuţii privind programul de ajutor financiar pentru Ucraina.

Cancelarul Angela Merkel s-a mai aflat în vizită la Washington în 2011, iar preşedintele Barack Obama a susţinut un discurs în faţa Porţii Brandeburg din Berlin anul trecut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici