Schimbare majoră în politica externă de la sudul Dunării. Noul premier bulgar va pune capăt politicii de obstrucţionare a aderării Macedoniei de Nord la UE

  • Noul premier al Bulgariei vrea o nouă agendă pentru politica externă a ţării
  • Kiril Petkov vrea refecarea relaţiilor cu Macedonia de Nord şi ia în considerarea sprijinerea aderării acesteia la UE.
  • Macedonia de Nord a primit statutul de candidat la UE în 2005. Candidatura sa a fost blocată iniţial din cauza opoziţiei greceşti şi mai apoi a celei bulgare.
Urmărește
3108 afișări
Imaginea articolului Schimbare majoră în politica externă de la sudul Dunării. Noul premier bulgar va pune capăt politicii de  obstrucţionare a aderării Macedoniei de Nord la UE

Schimbare majoră în politica externă de la sudul Dunării. Noul premier bulgar va pune capăt politicii de obstrucţionare a aderării Macedoniei de Nord la UE

Noul prim-ministru bulgar a anunţat că Sofia va înceta să obstrucţioneze candidatura Macedoniei de Nord la aderarea la UE, odată ce noul său guvern îşi va prelua mandatul în următoarele săptămâni.

Kiril Petkov, care a fost confirmat în funcţia de premier de către Parlament, a făcut această promisiune în timp ce a reafirmat angajamentul Bulgariei faţă de NATO şi faţă de Occident.

"Vom propune un nou proces privind Macedonia de Nord, foarte rapid, cu un termen limitat, de doar şase luni", a spus el pentru Financial Times.

Anunţul lui Petkov este o schimbare majoră a politicii externe a Bulgariei, care anul trecut şi-a folosit dreptul de veto la negocierile de aderare la UE ale Macedoniei de Nord, pe fondul unor dispute legate de istorie şi identitate. Criticii de atunci l-au acuzat pe fostul lider bulgar Boyko Borisov că a recurs la o mutare naţionalistă pentru a distrage atenţia de la lunile de proteste care au avut loc în timpul mandatului său.

Petkov a spus că noul guvern va începe o nouă etapă a relaţiilor cu Macedonia de Nord.

"Vom folosi grupuri de lucru ... pentru a găsi soluţii în chestiuni precum activitatea economică comună, infrastructura, cultura şi istoria", a spus el într-un interviu pentru Financial Times.

Macedonia de Nord, care s-a numit iniţial Republica Macedonia, a ieşit din fosta Iugoslavie şi a primit statutul de candidat la UE în 2005. Candidatura sa a fost blocată ani de zile din cauza opoziţiei Greciei faţă de numele său, care, potrivit Atenei, implica o revendicare teritorială asupra regiunii greceşti cu acelaşi nume. Problema a fost rezolvată în 2019, când a fost adăugat  "Nord" în numele său.

Dar problemele Macedoniei de Nord nu s-au oprit aici. Între timp, relaţiile dintre Sofia şi Skopje s-au deteriorat, mulţi bulgari respingând conceptul unei identităţi şi al unei limbi macedonene separate.

Un sondaj recent Gallup International a arătat că mai puţin de 10 % dintre bulgari susţin în mod categoric aspiraţiile integrării Macedoniei de Nord la UE şi peste 70 % susţin menţinerea veto-ului Bulgariei faţă de negocierile cu Macedonia de Nord - până la soluţionarea dezacordurilor bilaterale.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici