Schimbările climatice şi criza economică, percepute ca posibile ameninţări pentru România

Un sondaj realizat la nivelul UE în rândurile elitelor de politică externă arată că ameninţările de securitate cu care se confruntă România se referă la proliferarea armelor de distrugere în masă, statele instabile, epuizarea resurselor energetice, schimbările climatice şi criza economică.

Urmărește
126 afișări
Imaginea articolului Schimbările climatice şi criza economică, percepute ca posibile ameninţări pentru România

Schimbările climatice şi criza economică, percepute ca posibile ameninţări pentru România (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Sondajul, realizat de European Council on Foreign Relations (ECFR) şi publicat pe site-ul instituţiei, a inclus mai mult de 250 de interviuri şi un studiu al documentelor de securitate naţională ale celor 27 de state membre UE, fiind inclus în raportul "Spectrul unei Europe multipolare".

La întrebarea "care sunt ameninţările la adresa securităţii cu care se confruntă în prezent ţara?", studiul a indicat în cazul României proliferarea armamentului de distrugere în masă/Iranul, statele instabile (inclusiv instabilitatea din Afganistan şi Pakistan), epuizarea energiei/competiţia pentru resurse, schimbările climatice şi criza economică. Printre potenţiale ameninţări menţionate de alte state se numără terorismul, Rusia, China sau migraţia necontrolată.

Potrivit rezultatelor incluse în studiul ECFR, cea mai bună capacitate a armatei României este cea de a prelua misiuni de menţinere a păcii, iar în ceea ce priveşte poziţia ţării în sistemul internaţional, aceasta are rol de "putere-pivot", ca stat a cărui contribuţie este critică în regiune sau într-un anumit domeniu.

Pentru România, Rusia este considerată stat "amic/inamic" (frenemy), situaţie în care se află majoritatea statelor membre UE.

În privinţa aderării Turciei la UE, sondajul indică faptul că România consideră puţin probabilă integrarea în următorii zece ani. Tot conform studiului ECFR, NATO este considerat cel mai important element pentru asigurarea securităţii europene.

Autorii studiului ECFR afirmă că, deşi se aşteptau ca sondajul să indice percepţii foarte diferite în legătură cu ameninţările la adresa ţărilor UE, care să confirme divizări structurale între statele membre, rezultatele au indicat o convergenţă surprinzătoare între percepţii. În afara temerilor imediate legate de criza economică, majoritatea ţărilor UE împărtăşesc îngrijorarea în legătură cu imigrarea necontrolată şi schimbările climatice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici