Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia au anunţat marţi că au activat un nou sistem pentru a detecta şi evalua în timp real lansările de rachete ale Coreei de Nord, relatează Reuters. Anunţul vine după ce Coreea de Nord a arătat că a testat luni cea mai nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pentru a evalua gradul de pregătire de război al forţei sale nucleare împotriva ostilităţii tot mai mari a Statelor Unite, precizează sursa citată.
Cele trei ţări vor face schimb de informaţii despre locul de lansare, traiectoria şi punctul de lovire a rachetelor nord-coreene 24 de ore din 24, a declarat ministrul sud-coreean al apărării, Shin Won-sik. Până acum, Statele Unite împărtăşeau astfel de informaţii separat cu Coreea de Sud şi Japonia.
„Vom avea date de avertizare privind rachetele nord-coreene mult mai rapid şi vom putea să ne asigurăm suficient timp pentru a răspunde eficient”, a declarat Shin. Washingtonul şi aliaţii săi numesc noul mecanism o piatră de hotar care va face să avanseze cooperarea trilaterală în materie de securitate şi va îmbunătăţi capacitatea de a asigura siguranţa cetăţenilor lor.
Lansarea luni a rachetei a marcat cel de-al cincilea test ICBM al Nordului din acest an, în ceea ce Phenianul a descris ca fiind o demonstraţie a „voinţei statului înarmat nuclear de a contraataca cel mai dur şi a forţei sale copleşitoare”.
Secretarul şef al executivului japonez Yoshimasa Hayashi a declarat marţi că schimbul de informaţii în timp real despre rachete a început un nou capitol pentru cooperarea în domeniul apărării între Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite, care este esenţială pentru securitatea regională.
Pe de altă parte Coreea de Nord a acuzat noul sistem de schimb de informaţii ca făcând parte din eforturile SUA de a incita la confruntare şi de a-şi spori avantajul militar în regiune.