Secretarul american al Justiţiei şi-a anunţat demisia cu lacrimi în ochi. Alături de el a fost Barack Obama - VIDEO

Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, numit în 2008 de preşedintele Barack Obama şi primul afroamerican care ocupă acest post, şi-a anunţat demisia joi seara, vizibil emoţionat, alături de şeful statului, de care este foarte apropiat, relatează AFP.

264 afișări
Imaginea articolului Secretarul american al Justiţiei şi-a anunţat demisia cu lacrimi în ochi. Alături de el a fost Barack Obama - VIDEO

Barack Obama, Eric Holder (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Preşedintele american i-a adus un omagiu celui care "a lucrat cu pasiune pentru a face sistemul nostru judiciar cel mai bun din lume", reducând "disparităţile injuste ale pedepselor" sau contribuind la găsirea unor "alternative la încarcerare".

Dar Barack Obama a salutat de asemenea toată lupta sa pentru drepturile civice şi pentru un "tratament just şi echitabil" pentru toţi în faţa legii, "indiferent de rasă, religie, sex sau convingeri, orientare sexuală sau handicap".

Cu lacrimi în ochi, Eric Holder, primul ministru de culoare al lui Barack Obama, a evocat memoria lui Robert Kennedy, fratele preşedintelui american asasinat, care a ocupat acelaşi post înainte de a fi ucis la rândul său în 1968. El a subliniat că acesta a fost sursa sa de inspiraţie pentru lupta sa în cadrul mişcării pentru drepturile civice alături de Martin Luther King.

Eric Holder va rămâne în funcţie până când un succesor va fi numit şi confirmat de Senat, potrivit unui oficial din cadrul Departamentului, ceea ce ar putea dura câteva luni.

Directorul FBI James Comey, al cărui nume a fost evocat, a negat că ar fi fost abordat sau că ar dori să îi succeadă lui Holder.

La 63 de ani, Eric Holder pune astfel capăt unei cariere de 26 de ani în cadrul justiţiei americane. El s-a distins în ultimele săptămâni după ce a pledat pentru reducerea tensiunilor rasiale la Ferguson, în statul Missouri, teatrul unor grave revolte după uciderea unui tânăr afroamerican de către un poliţist alb.

Reforma sistemului penal lansată de el în septembrie 2013 a condus la prima scădere populaţiei carcerale în Statele Unite după 1980.

Doar doi dintre predecesorii săi au rămas la conducerea Departamentului de Justiţie mai mult ca el.

Holder a făcut aluzie în trecut la intenţia sa de a părăsi administraţia înainte de încheierea celui de-al doilea mandat al lui Barack Obama.

Eric Holder a fost numit în 1993, de preşedintele Bill Clinton, procuror federal la Washington, apoi adjunct al secretarului Justiţiei în 1997.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici