Secretarul american de stat, despre competiţia cu China: ”Este cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21”

  • Secretarul american de stat Antony Blinken a spus despre concurenţa cu China că este „cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21.
  • Antony Blinken: ”Provocarea prezentată de China este diferită.”
  • Antony Blinken a promis că „dialogează cu China dintr-o poziţie de forţă”.
478 afișări
Imaginea articolului Secretarul american de stat, despre competiţia cu China: ”Este cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21”

Foto: Profimedia

Secretarul american de stat Antony Blinken a spus miercuri despre concurenţa cu China că este „cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21” pentru Statele Unite şi aliaţii săi, subliniind priorităţile diplomatice ale lui Joe Biden, relatează today24news.
 
Mai multe ţări reprezintă provocări semnificative pentru noi, inclusiv Rusia, Iran sau Coreea de Nord,” a declarat Blinken în primul său discurs major de politică externă  de la preluarea Departamentului de Stat în urmă cu o lună.
 
”Provocarea prezentată de China este diferită. China este singura ţară cu puterea economică, diplomatică, militară şi tehnologică care poate submina serios sistemul internaţional stabil şi deschis, toate regulile, valorile şi relaţiile care fac lumea aşa cum dorim să fie,” a mai spus el.
 
Antony Blinken a promis că relaţiile cu Beijingul vor fi un amestec de „concurenţă atunci când este sănătoasă,” „colaborare atunci când este posibil” şi „antagonism atunci când este necesar”.
 
Confruntarea dintre cele două mari puteri mondiale a crescut în timpul mandatlui lui Donald Trump. Limitată în principal la războiul comercial, s-a transformat într-o luptă pe toate planurile, de la drepturile omului la concurenţa tehnologică, inclusiv responsabilitatea pentru originea COVID-19, soarta Hong Kong-ului sau acuzaţiile de expansionism militar în Marea Chinei de Sud.
 
În timpul mandatului fostului secretar de stat Mike Pompeo, cel care a avut o poziţie anti-China, relaţiile au atins punctul cel mai scăzut de la înstaurarea lor oficială în anii 1970, culminând cu o criză fără precedent asemănătoare unui nou Război Rece.
 
Antony Blinken a promis că „dialogează cu China dintr-o poziţie de forţă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici