Şefa misiunii OIAC consideră că este "primordial" ca Siria să evacueze armele chimice

Coordonatoarea ONU pentru dezarmarea chimică a Siriei a îndemnat din nou, miercuri, Damascul să evacueze ultimele containere cu arme chimice.

Urmărește
78 afișări
Imaginea articolului Şefa misiunii OIAC consideră că este "primordial" ca Siria să evacueze armele chimice

Şefa misiunii OIAC consideră că este "primordial" ca Siria să evacueze armele chimice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 7,2% din arsenalul de arme chimice siriene se află în continuare în Siria, a declarat Sigrid Kaag într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Naţiunilor Unite de la New York.

Materialele toxice sunt pregătite şi se află în acelaşi loc, dar nu pot fi evacuate din motive de securitate, susţin autorităţile siriene.

"Cerem tuturor statelor membre OIAC să-şi folosească influenţa pentru a garanta predarea imediată a ultimelor arme chimice", a declarat Sigrid Kaag, care a precizat că va reveni la damasc în următoarele zile.

Sigrid Kaag a subliniat că este "primordial" ca statele membre OIAC să menţină presiunea asupra Damascului.

În baza acordului ruso-american încheiat în septembrie 2013 şi aprobat de ONU, Siria s-a angajat să-şi distrugă în întregime arsenalul de arme chimice până la 30 iunie.

Procesul de avcuare înregistrează însă întârzieri, iar Siria, confruntată cu un război civil de mai bine de trei ani, nu a respectat mai multe termene limită.

Secretarul general al ONU, Ban ki-Moon, a explicat la sfârşitul lunii mai că misiunea comună a Naţiunilor Unite şi OIAC va continua după 30 iunie pentru o perioadă limitată.

Diplomaţii occidentali ridică însă întrebări în legătură cu viitorul misiunii. Sigrid Kaag şi-a exprimat speranţa, într-un interviu pentru AFP, că "situaţia se va încheia până la sfârşitul lunii septembrie".

Ea a precizat că, după 30 iunie, echipa de 110 persoane a misiunii ONU-OIAC va fi redusă la cel puţin 50 de persoane. Inspecţiile în teren la fiecare două luni ar putea fi ulterior conduse de la Haga.

Armele chimice urmează să fie evacuate prin portul Latakia cu ajutorul navelor daneze şi norvegiene şi distruse pe o navă americană, dar şi în Finlanda, Statele Unite şi în Marea Britanie.

Sigrid Kaag a refuzat să se pronunţe în legătură cu presupusa folosire a clorului de către Damasc. La sfârşitul lunii aprilie, Statele Unite şi Franţa au acuzat regimul sirian că a folosit un produs chimic industrial în atacurile asupra rebelilor. O echipă a OIAC anchetează acuzaţiile. Şefa operaţiunilor umanitare ONU, Valerie Amos, a afirmat miercuri că s-a înregistrat o creştere considerabilă a violenţelor, în special prin "presupusa folosire a gazelor toxice împotriva civililor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici