Şeful Armatei ucrainene: două rachete ruseşti au traversat spaţiul aerian al României. MApN neagă

Comandantul Armatei Ucrainene, Valeri Zalujnîi, anunţă că două rachete ruseşti ar fi traversat spaţiul aerian al României. MApN neagă această informaţie, însă Ministerul Apărării de la Chişinău confirmă informaţia.

Urmărește
1127 afișări
Imaginea articolului Şeful Armatei ucrainene: două rachete ruseşti au traversat spaţiul aerian al României. MApN neagă

UPDATEŞeful Armatei ucrainene: 2 rachete ruseşti au traversat spaţiul aerian al României. MApN neagă

„Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră ruse Kalibr au trecut graniţa de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. La ora 10:33, aceste rachete au traversat spaţiul aerian al României. După aceea, rachetele au intrat din nou în spaţiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a graniţelor celor trei state”, a scris pe Twitter Valeri Zalujnîi.

Ukrainska Pravda citează purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene spunând că Ucraina are capacitatea de a doborî rachetele, dar nu a făcut-o, pentru că nu a vrut să pună în pericol civilii din ţări străine.

Informaţia a fost preluată, printre altele, şi de Reuters.

Ministerul român al Apărării a negat informaţia.

„Stimaţi jurnalişti, informaţiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spaţiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informaţii oficiale cu privire la această situaţie. Vă adresăm rugămintea de a nu difuza în spaţiul public informaţii neverificate pe acest subiect”, a transmis Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN.

Ulterior, MApN a revenit cu următoarea precizare: „Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României. Cel mai apropiat punct al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniţă. Autorităţile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării ţintei şi până la clarificarea completă a acestei situaţii. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exerciţiu, au fost redirecţionate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opţiunile de reacţie. După aproximativ două minute situaţia a fost clarificată, iar cele două aeronave şi-au reluat misiunea iniţială.Forţele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forţele Aliate, spaţiul aerian naţional şi zona din proximitate”.

Ministerul Apărării de la Chişinău a confirmat, însă, informaţia.

„Structurile responsabile din cadrul instituţiei au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localităţii Mocra din regiunea transnistreană şi, ulterior, deasupra localităţii Cosauţi din raionul Soroca, cu direcţia spre Ucraina. Menţionăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din ţară, monitorizează atent situaţia în regiune, şi condamnă ferm violarea spaţiului aerian al Republicii Moldova”, precizează Ministerul Apărării din Republica Moldova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
zalujni,
rachete,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici