Şeful Bisericii Catolice din Australia, un cardinal elector, îl critică dur pe Benedict al XVI-lea: "Guvernarea nu era punctul lui forte"

Şeful Bisericii Catolice din Australia, care va participa la Conclavul de alegere a a unui nou papă, l-a criticat în mod dur pe Papa Benedict al XVI-lea joi, înaintea demisiei, reproşându-i o renunţare care "destabilizează" şi incapacitatea de a realiza unitatea catolicilor.

Urmărește
644 afișări
Imaginea articolului Şeful Bisericii Catolice din Australia, un cardinal elector, îl critică dur pe Benedict al XVI-lea: "Guvernarea nu era punctul lui forte"

Benedict al XVI-lea (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cardinalul George Pell, electorul australian în Conclavul ce se va reuni în martie pentru desemnarea unui nou Suveran Pontif, a apreciat că "guvernarea nu era punctul forte" al lui Benedict al XVI-lea.

"Prefer pe cineva care să poată să conducă Biserica şi să o adune un pic", a declarat el pentru televiziune, citând în special ca un punct negru al pontificatului lui Joseph Ratzinger scandalul cunoscut sub numele de "VatiLeaks", care discreditează Curia romană.

"Cred că guvernarea (Vaticanului) este asigurată de către majoritatea celor care se află în jurul Papei, iar acest lucru nu a fost întotdeauna strălucitor. Nu dezvălui nimic, aceasta este o opinie larg răspândită", a subliniat cardinalul într-un alt interviu, difuzat de postul de radio al Vaticanului.

George Pell a criticat, de asemenea, demisia lui Benedict al XVI-lea - primul Papă care face acest gest în mod deliberat în ultimele şapte secole - care, în opinia sa, creează un precedent supărător.

"Cei care, de exemplu, vor fi în dezacord cu un viitor papă, vor fi tentaţi să lanseze o campanie pentru a îl determina să demisioneze", a sugerat cardinalul australian.

Anunţându-şi retragerea la 11 februarie, Papa german "ştia bine că este vorba despre o ruptură cu tradiţia, un lucru un pic destabilizator", a apreciat Pell.

Succesorul său, a continuat cardinalul australian, va trebui să "păstreze tradiţia, atât în credinţă, cât şi în morală, care au fost atacate". Viitorul papă va trebui, de asemenea, să dea dovadă de o "solidă experienţă pastorală într-o dioceză şi să fie capabil să ridice moralul Curiei romane, poate chiar să consolideze disciplina", a continuat el.

Pontificatul lui Benedict al XVI-lea a fost afectat de controverse, cum ar fi protecţia ierarhică de care ar fi beneficiat sute de preoţi pedofili şi scandalul VatiLeaks.

Joi, la ora 19.00 GMT (21.00, ora României), Joseph Ratzinger va părăsi Vaticanul, fără vreo ceremonie, retrăgându-se sub titlul de "Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, Papă emerit" la reşedinţa de vară, Castelul Gandolfo. Ulterior, el se va instala într-o mănăstire, departe de ochii lumii, la Vatican.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici