- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful NATO îndeamnă Coreea de Sud să îşi intensifice sprijinul militar pentru Ucraina
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat luni Coreea de Sud să sporească sprijinul militar acordat Ucrainei, citând alte ţări care şi-au schimbat politica de a nu furniza arme ţărilor aflate în conflict după invazia Rusiei, scrie Reuters.
Şeful NATO îndeamnă Coreea de Sud să îşi intensifice sprijinul militar pentru Ucraina
Stoltenberg se află la Seul, prima oprire a unei călătorii care va include şi Japonia şi care are ca scop consolidarea legăturilor cu aliaţii SUA în faţa războiului din Ucraina şi a creşterii concurenţei cu China.
Vorbind la Institutul Chey pentru Studii Avansate din Seul, el a mulţumit Coreei de Sud pentru ajutorul neletal acordat Ucrainei, dar a îndemnat-o să facă mai mult, adăugând că există o "nevoie urgentă" de muniţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
"Îndemn Republica Coreea să continue şi să intensifice sprijinul militar", a spus el. "În cele din urmă, este o decizie pe care trebuie să o luaţi, dar voi spune că mai mulţi aliaţi NATO care au avut ca politică să nu exporte niciodată arme către ţări aflate în conflict şi-au schimbat această politică acum".
În întâlnirile cu înalţi oficiali sud-coreeni, Stoltenberg a susţinut că evenimentele din Europa şi America de Nord sunt interconectate cu alte regiuni şi că alianţa doreşte să contribuie la gestionarea ameninţărilor globale prin creşterea parteneriatelor în Asia.
Coreea de Sud a semnat acorduri importante prin care a furnizat sute de tancuri, avioane şi alte arme Poloniei, membră NATO, de la începutul războiului, dar preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că legea ţării sale care interzice furnizarea de arme ţărilor aflate în conflict face dificilă furnizarea de arme Ucrainei.
Stoltenberg a precizat că ţări precum Germania, Suedia şi Norvegia au avut politici similare, dar le-au schimbat.
"Dacă nu vrem ca autocraţia şi tirania să câştige, atunci au nevoie de arme, aceasta este realitatea", a spus el, referindu-se la Ucraina.
Şeful NATO a spus că este "extrem de important" ca Rusia să nu câştige acest război, nu doar pentru ucraineni, ci şi pentru a evita transmiterea unui mesaj greşit liderilor autoritari, inclusiv la Beijing, că pot obţine ceea ce doresc prin forţă.
Deşi China nu este un adversar al NATO, aceasta a urcat "mult mai sus" pe agenda NATO, a spus Stoltenberg, citând capacităţile militare în creştere ale Beijingului şi comportamentul coercitiv în regiune.
"Credem că ar trebui să ne angajăm cu China în chestiuni precum controlul armelor, schimbările climatice şi alte probleme", a spus el. "Dar, în acelaşi timp, este clar că China reprezintă o provocare pentru valorile noastre, pentru interesele noastre şi pentru securitatea noastră."
Într-o declaraţie difuzată luni de mass-media de stat, Coreea de Nord a calificat vizita lui Stoltenberg drept "un preludiu la confruntare şi război, deoarece aduce norii negri ai unui "nou Război Rece" în regiunea Asia-Pacific".
Anul trecut, Coreea de Sud şi-a deschis prima misiune diplomatică la NATO, promiţând să aprofundeze cooperarea în domeniul neproliferării, al apărării cibernetice, al luptei împotriva terorismului, al răspunsului la dezastre şi în alte domenii de securitate.
Vizita şefului NATO are loc, de asemenea, în contextul în care secretarul american al apărării, Lloyd Austin, urma să sosească luni la Seul pentru discuţii cu omologul său sud-coreean Lee Jong-sup.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.