Clapper, care este şeful agenţiilor de informaţii din Statele Unite şi este principalul consilier al preşedintelui Barack Obama în acest domeniu, a discutat despre cazul WikiLeaks, din 2010, ca despre un „eveniment îngrozitor” care a făcut ca autorităţile americane să „demareze schimbări” în ceea ce priveşte supravegherea şi controlul mass-media.
„Trebuie să încercăm să ne protejăm informaţiile şi să ne asigurăm că doar persoane într-adevăr autorizate vor avea acces la ele”, a declarat Clapper.
În timpul unei declaraţii în faţa CSIS la Washington, el a precizat că reformele au în vedere „îmbunătăţirea clasificării” informaţiilor pentru a putea fi urmărite şi pentru a se observa către cine sunt comunicate.
„Previzionăm că în următorii cinci ani, vor putea fi observate schimbări reale şi vizibile”, a declarat directorul serviciilor de informaţii.
Avem nevoie de „o arhitectură nouă” care are ca scop „împiedicarea unui nou eveniment precum WikiLeaks” – acest site a făcut publice zeci de mii de documente clasificate, iar Bradley Manning, fost analist de informaţii din Irak, este acuzat că le-a divulgat.
Această reformă va fi utilă pentru „a consolida securitatea şi a promova separarea” informaţiilor.
„Obiectivul este de a găsi această «Nirvana» între responsabilitatea de a comunica şi necesitatea de a proteja” informaţiile, mai menţionat acesta.
„Sincer vorbind, am avut tot timpul responsabilitatea de a detecta o ameninţare internă (…) dar WikiLeaks ne-a intensificat atenţia în această privinţă”, a adăugat Clapper.
Bradley Manning, acuzat că este furnizorul informaţiilor de pe site-ul WikiLeaks, riscă închisoarea pe viaţă pentru „coalizare cu inamicul”, în cazul în care el va fi judecat de curtea marţială.