Serghei Riabkov reiterează că scopul sancţiunilor americane este schimbarea regimului în Rusia

Scopul sancţiunilor Washingtonului este să creeze condiţiile schimbării regimului în Rusia, a declarat luni adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, în faţa Camerei inferioare a Parlamentului rus, relatează agenţia Tass, în pagina electronică.

Urmărește
183 afișări
Imaginea articolului Serghei Riabkov reiterează că scopul sancţiunilor americane este schimbarea regimului în Rusia

Serghei Riabkov reiterează că scopul sancţiunilor americane este schimbarea regimului în Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu se ascunde faptul că scopul sancţiunilor este crearea unor condiţii sociale şi economice pentru determinarea unei schimbări de regim în Rusia", a declarat Riabkov, în cadrul unei audieri despre relaţiile Rusia-SUA.

"Nu sunt pregătit să spun că asistăm la o reeditare a Războiului Rece sau cât va dura această situaţie. Un lucru ştiu sigur: ieşirea din situaţia actuală pe care au produs-o sancţiunile SUA va dura mulţi ani", a adăugat el.

Statele Unite încearcă să forţeze Rusia să îşi reconsidere conceptul de politică externă pentru poziţia adoptată în privinţa Ucrainei, a declarat Riabkov. "Dorinţa de a îndepărta ţările membre CSI (Comunitatea Statelor Independente) de Rusia a fost întotdeauna pe lista intereselor americane de politică externă şi la începutul acestui an s-a manifestat cu o deosebită agresivitate", a afirmat el.

"Susţinătorilor politicilor antiruse li s-a oferit un impuls pentru a organiza o lovitură guvernametnală. În conformitate cu sloganul «scopul justifică mijloacele» ei au făcut din naţionaliştii radical principala lor forţă de atac. Apoi a fost luată o decizie de «a ne pedepsi» - mai întâi pentru exprimarea paşnică şi liberă a voinţei de către populaţia din Crimeea şi Sevastopol, apoi pentru poziţia în evenimentele din sud-estul Ucrainei", a precizat Riabkov, adăugând că se fac încercări pentru "a forţa Rusia să îşi reconsidere conceptul de politică externă".

El a precizat, de asemeena, că sunt posibile complicaţii ulterioare ale relaţiilor ruso-americane. "Nu exclud nimic, orice complicaţie este posibilă", a afirmat el.

Recunoaşterea de către Statele Unite a faptului că Crimeea este parte din Rusia va trebui să aştepte câteva decenii, a continuat Raibkov. "Statele Unite nu au recunoscut aderarea Ţărilor Baltice la Uniunea Sovietică timp de decenii. Mă aştept ca SUA să adopte aceeaşi poziţie şi în privinţa Crimeei şi Sevastopolului", a explicat el.

Pe de altă parte, Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Internaţionale, a declarat în cadrul aceleiaşi audieri parlamentare că relaţiile actuale dintre Rusia şi Statele Unite nu sunt altceva decât o reeditare a Războiului Rece.

"Aşa cum văd eu lucrurile, ar fi corect să descriem aceste relaţii ca o altă ediţie a Războiului Rece", a declarat Puşkov. "Cu atât mai mult cu cât încordarea emoţională puternică este o caracteristică a situaţiei actuale, iar încordarea este, în opinia mea, mai are decât era în anii Războiului Rece", a adăugat el.

Puşkov a subliniat îngheţarea completă a legăturilor interparlamentare dintre cele două ţări. "Pot să confirm că relaţiile interparlamentare sunt total absente", a afirmat el.

"În urmă cu şase luni, când am propus o călătorie pntru a discuta despre criza siriană, Congresul american a declarat că nu este interesat de cooperarea cu Rusia", a continuat Puşkov. "Întâlnirile punctuale care au loc - la OSCE sau cu alte ocazii - nu schimbă situaţia", a conchis parlamentarul rus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici