Serviciul diplomatic al UE, un dezastru absolut, un coşmar! Numeroşi angajaţi pleacă din cauza condiţiilor de muncă

Aproximativ 60 de membri ai Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) au renunţat la funcţiile deţinute în cadrul acestuia în ultimele nouă luni din cauza condiţiilor muncă precare, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Urmărește
1299 afișări
Imaginea articolului Serviciul diplomatic al UE, un dezastru absolut, un coşmar! Numeroşi angajaţi pleacă din cauza condiţiilor de muncă

Şefa SEAE Catherine Ashton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit datelor SEAE, 27 de persoane au plecat pentru a lucra în cadrul Consiliului UE, 16 au plecat la Comisia Europeană, şase la Parlamentul European şi şapte în sectorul privat. Alte trei persoane au părăsit cabinetul şefei SEAE Catherine Ashton.

Plecările au avut efecte negative asupra departamentelor individuale, unul dintre ele, care se ocupă de misiunile UE privind crizele în străinătate pierzând şase dintre cei 12 secretari.

David O'Sullivan, un funcţionar de rang înalt din cadrul SEAE, a declarat pentru EUObserver că numărul plecărilor nu este semnificativ, deoarece reprezintă mai puţin de 4 procente din cei 1.500 de membri ai personalului de la Bruxelles.

"Nu cred că avem o problemă cu persoanele care pleacă. Unii pot fi nemulţumiţi, dar acestea sunt probleme inerente unei instituţii noi ... nu este ca şi cum am avea o problemă generală", a declarat el.

Mai multe persoane au descris însă managementul drept "un dezastru absolut ... un coşmar ... haos".

Un director SEAE a declarat că există o "disfuncţionare majoră". "Dacă SEAE ar fi fost o companie privată şi oamenii ar fi trebuit să muncească în aceste condiţii, ar fi intrat în faliment", a declarat un delegat al unui sindicat comercial.

La doi ani de la începerea creării acestui nou organism, personalul nu ştie cine şi ce face în această organizaţie.

Mulţi nu au acces la e-mail sau nu au telefon de serviciu la birou. Restituirea cheltuielilor medicale şi a taxelor şcolare pentru copii în cazul misiunilor în străinătate sunt plătite cu întârziere, ceea ce îi face pe diplomaţii europeni reticenţi să călătorească şi le creează dificultăţi secretarilor prost plătiţi.

Zeci de ambasade ale UE nu au calculatoare cu ajutorul cărora să transmită documente secrete, ceea ce obligă personalul să înmâneze direct aceste acte. Nici biroul lui Catherine Ashton nu are un computer care să poată fi folosit pentru documente secretizate.

O sursă a declarat că dacă lucrurile nu se vor schimba, SEAE ar putea să se destrame, activitatea acestuia revenind Consiliului şi Comisiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici