Silvio Berlusconi, într-o audiere crucială la Curtea de Casaţie, în procesul Mediaset

Curtea de Casaţie a început, marţi, o audiere crucială pentru Silvio Berlusconi, care i-ar putea aduce o lovitură fatală carierei sale parlamentare şi ar putea pune în pericol fragila coaliţie stânga-dreapta din Italia.

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului Silvio Berlusconi, într-o audiere crucială la Curtea de Casaţie, în procesul Mediaset

Silvio Berlusconi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Curtea trebuie să decidă dacă va confirma sau nu condamnarea lui Il Cavaliere pentru fraudă fiscală la patru ani de închisoare şi cinci de interdicţie de a exercita o funcţie publică.

"Ziua judecăţii", titrează pe prima pagină Corriere della Sera, în timp ce editorialistul La Stampa apreciază că acest caz este "o piatră gigantică ce paralizează orice maşină politică". "Este mai mult decât un simplu verdict", apreciază La Stampa.

Franco Coppi, unul dintre avocaţii lui Il Cavaliere, a apreciat într-o pauză a audierii că "decizia Curţii de Casaţie ar putea fi cunoscută mâine seară sau cel mai probabil joi".

"Suntem aici pentru a spune că legea este egală pentru toţi", a afirmat în faţa tribunalului Gianfranco Mascia, un activist care i se opune lui Il Cavaliere.

"Berlusconi este o persoană importantă. Este un antreprenor şi antreprenorii creează locuri de muncă. Oamenii politici nu creează locuri de muncă", a replicat un susţinător al fostului premier, prezent în faţa tribunalului suprem.

Silvio Berlusconi, care nu s-a prezentat la tribunal, a afirmat într-un interviu că "nu mai doarme de o lună" în aşteptarea acestui verdict.

Pedeapsa de patru ani, pronunţată în mai în cazul Mediaset, a fost redusă imediată la un an în virtutea unei amnistii. Dar indiferent care va fi decizia Curţii de Casaţie italiene, Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, nu va merge la închisoare din cauza vârstei sale.

În schimb, problema unei eventuale interdicţii de exercitare a unui mandat public constituie o miză importantă pentru Il Cavaliere, intrat în politică în 1994 şi ales de trei ori şef al Guvernului.

Nimeni nu se hazardează să parieze pe decizia Curţii. Aceasta poate casa decizia în apel - şi în acest caz, fie îl achită pe Berlusconi, fie îl trimite în faţa unei noi curţi de apel - fie confirmă pedeapsa pronunţată.

Chiar şi în acest caz, Silvio Berlusconi nu şi-ar pierde în mod automat locul de senator, deoarece pentru aceasta este necesar un vot al Senatului în sesiune plenară.

Dar cazul generează tulburări atât în cadrul Partidului Libertăţii (PdL), al lui Silvio Berlusconi, cât şi în cadrul Partidului Democrat (PD), principala formaţiune de stânga.

În ceea ce priveşte coaliţia stânga-dreapta a lui Enrico Letta, şi aceasta este în pericol deoarece o parte din PD, principala forţă a majorităţii guvernamentale, ar putea considera că nu este posibil să continue să guverneze cu partidul unei persoane condamnate. Această aripă a PD ar putea încerca să profite de condamnare pentru a obţine înlăturarea Executivului şi alegeri anticipate.

"Nu îmi este teamă, Italia este mai stabilă decât se crede. Nu cred că va fi un seism" politic în urma verdictului, a asigurat Letta luni.

Silvio Berlusconi a reiterat că nu va pune la îndoială participarea partidului său la guvernare, chiar dacă îi va fi confirmată pedeapsa.

În acest caz, magnatul media este acuzat că a "umflat" artificial preţul drepturilor de difuzare a filmelor, cumpărate prin intermediul unor companii paravan care îi aparţineau, la momentul revânzării lor către imperiul audiovizual Mediaset. Constituindu-şi rezerve ilicite în străinătate, gruparea şi-ar fi redus beneficiile în Italia pentru a plăti mai puţine impozite. Pierderea înregistrată astfel de fiscul italian a fost evaluată la şapte milioane de euro.

În rechizitoriul său, în martie, procuroarea Laura Bertole a afirmat că "Berlusconi a fost permanent la vârful ierarhiei grupului, inclusiv după intrarea sa pe scena politică".

El susţine contrariul, afirmând că este "total nevinovat". "În perioada 2002-2003, eram premier şi nu m-am ocupat niciodată de drepturile de difuzare", a declarat el.

De la intrarea sa în politică, în 1994, Berlusconi a avut numeroase probleme judiciare dar nu a fost condamnat definitiv niciodată. Condamnat în special pentru corupţie, bilanţ fals, fraudă fiscală, finanţare ilegală a partidului, el a ştiut însă de fiecare dată să beneficieze de prescrierea faptelor sau să fie achitat.

În iunie, el a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi interdicţia pe viaţă de a exercita un mandat public pentru abuz de putere şi prostituţie cu minore în dosarul Rubygate. El a făcut însă apel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici