- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Singura ţară din Europa în care PEDEAPSA CU MOARTEA nu a fost abolită/ După execuţie, cadavrul este dus într-un loc secret | VIDEO
Belarus este singura ţară din Europa care nu a abolit pedeapsa capitală. Începând cu 1991, circa 300 de condamnări la moarte au fost puse în aplicare în fosta republică sovietică, relatează Europa Liberă.
Singura ţară din Europa în care PEDEAPSA CU MOARTEA nu a fost abolită/ După execuţie, cadavrul este dus într-un loc secret | VIDEO
Condusă de 25 de ani de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, supranumit „ultimul dictator al Europei”, Belarus rămâne unicul stat european în care pedeapsa capitală nu a fost abolită, în ciuda presiunii comunităţii internaţionale şi a organizaţiilor care luptă pentru drepturile omului.
Cea mai recentă execuţie a avut loc în luna ianuarie. Numele condamnatului: Aleksandr Osipovici. Bărbatul a fost condamnat la moarte pentru uciderea a două femei din oraşul Brobuisk.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
„Cer iertare rudelor şi întregii ţări. A fost vina mea”, a declarat Osipovici, din spatele gratiilor, televiziunilor adunate la procesul său.
Execuţiile au loc prin împuşcare în cap. După aplicarea pedepsei, trupul condamnatului nu este oferit rudelor, iar locul urmează să fie îngropat este considerat secret de stat.
În 1996, autorităţile belaruse au organizat un referendum privind pedeapsa capitală. Potrivit datelor oficiale, 80% dintre votanţi au fost de acord cu menţinerea pedepsei cu moartea, dar presa vremii a relatat despre nenumărate nereguli în timpul referendumului.
Până în 2017, 142 de ţări au abolit pedeapsa cu moartea prin lege sau în practică, rămânând astfel 56 de ţări care încă aplică pedeapsa capitală, conform unei statici a Parlamentului European.
Au fost înregistrate cel puţin 993 de execuţii în 23 de ţări (cu excepţia Chinei, unde se presupune că ar fi avut loc mii de execuţii) şi 20.000 de persoane condamnate la moarte.
Conform Amnesty International, aproximativ 84% din totalul execuţiilor înregistrate în 2017 au avut loc în patru ţări: Iran, Arabia Saudită, Irak şi Pakistan. În cazul Chinei, numerele exacte nu sunt cunoscute întrucât acestea sunt secrete de stat.
În Asia, lumea arabă şi în SUA există o puternică opoziţie faţă de abolirea pedepsei cu moartea. Cu toate acestea, patru cincimi din cele 55 de ţări africane au abolit pedeapsa capitală şi au aplicat moratorii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO