- Home
- Externe
- PARIS, (17.03.2014, 10:06)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SIPRI: Importurile de armament ale Indiei şi Pakistanului sunt în creştere puternică
India, Pakistan şi Arabia Saudită şi-au sporit importurile de arme în ultimii cinci ani, pe o piaţă mondială în expansiune netă, potrivit unui raport al Institutului internaţional de cercetare pentru pace din Stockholm (SIPRI), publicat luni la Paris.
Urmărește
398 afișări
SIPRI: Importurile de armament ale Indiei şi Pakistanului sunt în creştere puternică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Importurile indiene au progresat cu 111 la sută între anii 2004-2008 şi perioada 2009-2013, trecând de la 7 la sută la 14 la sută din totalul importurilor mondiale, afirmă SIPRI. Importurile pakistaneze de sisteme de arme majore au progresat în acelaşi timp cu 119 la sută şi de la 2 la sută la 5 la sută din piaţa mondială.
China (5 la sută din importuri), Emiratele Arabe Unite (4 la sută) şi Arabia Saudită (4 la sută), completează toul celor cinci ţări importatoare. Cu 14 la sută din piaţa mondială, volumul de importuri ale Indiei este astfel aproape de trei ori mai ridicat decât cel al Pakistanului şi Chinei, care urmează în clasamentul ţărilor importatoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
În perioada 2009-2013, Statele Unite, cu 29 la sută din piaţa mondială, şi Rusia (27 la sută) au fost principalele ţări exportatoare de armament, situându-se cu mult în faţa Germaniei (7 la sută), a Chinei (6 la sută), a Franţei (5 la sută) şi Marii Britanii (4 la sută).
Rusia a furnizat Indiei 75 la sută din importurile acesteia de armament, devansând Statele Unite, care i-au asigurat 7 la sută. China, în schimb, deţine 54 la sută din importurile Pakistanului, iar Statele Unite 27 la sută.
Potrivit institutului, fluxurile de armament au crescut puternic între 2008 şi 2013 în direcţia Africii, Americii, Asiei şi Oceaniei, în timp ce s-au diminuat către Europa.
Importurile de armament ale ţărilor arabe din Golf au crescut cu 23 la sută între anii 2004-2008 şi perioada următoare, pentru a totaliza 52 la sută din importurile ţărilor din Orientul Mijlociu. A 18-a ţară importatoare în anii 2004-2008, Arabia Saudită s-a ridicat pe locul cinci mondial în următorii cinci ani.
Potrivit SIPRI, mai multe ţări din Golf au investit puternic în sisteme de apărare aeriană şi rachete, cu "importante comenzi de avioane de luptă" din Marea Britanie şi Statele Unite. Acestea din urmă reprezintă 45 la sută din livrările de armament în ţările din Golf şi ar urma să menţină acest nivel de exporturi şi în anii care vin.
O altă evoluţie notabilă pe piaţă, Brazilia a crescut importurile în perioada 2009-2013, cu achiziţia a patru submarine de la Franţa, vehicule blindate de la Italia şi 36 de avioane de luptă de la Suedia.
Al optulea importator mondial, Coreea de Sud s-a dotat cu avioane de luptă şi de recunoaştere, cu rachete şi sisteme radar, pentru a-şi consolida capacitate de a intercepta rachete nord-coreene.
China s-a impus ca o ţară exportatoare de armament de acelaşi rang cu Germania sau Franţa. Potrivit SIPRI, Beijingul a reuşit să convingă Turcia, ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, să opteze pentru sisteme de apărare aeriană chineze.
Două ţări măcinate de conflicte, Sudanul şi Uganda, concentrează 17 la sută şi, respectiv, 16 la sută din importurile de arme ale naţiunilor Africii subsahariene.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Rusia şi Egiptul se apropie de încheirea unor contracte de armament de peste trei miliarde de dolari
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe