Situaţia din Transnistria, comparată cu cea din Crimeea. Germania „miroase” tactica Rusiei de „destabilizare” a Republicii Moldova

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a comparat evoluţiile din Republica Moldova în această săptămână cu cele care au declanşat conflictul dintre Ucraina şi Rusia în urmă cu 10 ani, notează Deutsche Welle.

Urmărește
1324 afișări
Imaginea articolului Situaţia din Transnistria, comparată cu cea din Crimeea. Germania „miroase” tactica Rusiei de „destabilizare” a Republicii Moldova

Situaţia din Transnistria, comparată cu cea din Crimeea. Germania „miroase” tactica Rusiei de „destabilizare” a Republicii Moldova

În 2014, Moscova a anexat Crimeea în mod ilegal după ce a organizat un referendum în care cetăţenii au întrebat dacă doresc să adere la Federaţia Rusă . Nici referendumul, nici anexarea nu au fost recunoscute la nivel internaţional. Rusia a sprijinit, de asemenea, separatiştii din regiunile estrice ale Ucrainei Doneţk şi Lugansk şi a pretins „protecţia” etnicilor ruşi şi vorbitorilor de limbă rusă drept justificare pentru invazia sa pe scară largă a Ucrainei în urmă cu doi ani.

Săptămâna aceasta, liderii pro-ruşi ai regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria au cerut şi „protecţie” de la Moscova , adoptând o rezoluţie prin care să ceară Rusiei „să pună în aplicare măsuri pentru protejarea Transnistriei în faţa presiunii tot mai mari din partea Moldovei”.

Baerbock a spus că „referendumurile false şi procedurile de simulare pentru a destabiliza o altă ţară sunt o încălcare a dreptului internaţional”, adăugând că Germania a fost conştientă de mult timp de încercările de a destabiliza Republica Moldova din exterior. Baerbock a subliniat că doreşte să sprijine integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Comentariile lui Baerbock au venit la câteva ore după ce un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe a declarat că statele europene vor discuta sprijinul pentru Moldova în faţa eforturilor de „destabilizare din ce în ce mai agresivă” ale Rusiei.

„Situaţia din Transnistria este urmărită cu mare atenţie aici”, a spus Christophe Lemoine, adăugând că ideile concrete privind deminarea, apărarea cibernetică, producţia de arme şi apărarea ţărilor ameninţate de Rusia, în special de Moldova, vor fi discutate în cadrul unei reuniuni. întâlnire programată provizoriu pentru 7 martie la Paris.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
baerbock,
moldova,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici