Potrivit Kommersant, care citează „surse informate”, fostul consultant al serviciilor americane de informaţii nu a urcat, însă, vreodată, în vreun avion spre Havana, deoarece autorităţile cubaneze, la presiunea Statelor Unite, au informat Moscova că zborul Aeroflot nu va fi autorizat să aterizeze în cazul în care Snowden se afla la bord.
O sursă a precizat că autorităţile din Cuba, dar şi din alte ţări, au fost informate de către Washington că vor exista „consecinţe neplăcute” în cazul în care îl ajutau pe Snowden.
Potrivit unei surse din cadrul administraţiei ruse, citate de ziar, fugarul american a decis el-însuşi să contacteze reprezentanţi ruşi, pentru a le explica faptul că doreşte să meargă într-o ţară din America Latină, via Moscova sau Havana.
Această sursă a precizat că Snowden a rămas timp de două zile la consulatul rus de la Hong Kong.
Potrivit altei surse apropiate fostului consultant al serviciilor de informaţii americane, născut pe 21 iunie 1983, tânărul a sărbătorit împlinirea vârstei de 30 de ani la consulatul rus.
Fostul consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), care a dezvăluit amploarea supravegherii electronice americane în lume, a ajuns pe 23 iunie pe Aeroportul Şeremetievo din Moscova, venind de la Hong Kong, unde s-a refugiat după ce şi-a părăsit ţara.
Însă Edward Snowden nu a urcat, ulterior, la bordul avionului care asigura o cursă Aeroflot spre Cuba, în care s-a înregistrat.
Imediat după ce a sosit la Moscova, preşedintele Vladimir Putin a oferit asigurări că Rusia nu este implicată şi că sosirea a fost „total neaşteptată”.
Snowden a obţinut la începutul lui august un azil temporar pentru o perioadă de un an în Rusia, după ce a stat timp de o lună în zona de tranzit pe aeroportul Şeremetievo.
Washingtonul a reclamat în mai multe rânduri extrădarea sa către Statele Unite, unde este inculpat pentru spionaj.