- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (24.04.2014, 18:23)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SONDAJ: Cetăţenii din Moldova au opinii împărţite privind aderarea la UE sau Uniunea Vamală
O proporţie de 38 la sută dintre cetăţenii R. Moldova ar opta pentru Uniunea Vamală, în timp ce 35 la sută ar alege Uniunea Europeană, potrivit rezultatelor Barometrului de Opinie Publică, anunţate joi la Chişinău.
Urmărește
581 afișări
SONDAJ: Cetăţenii din Moldova au opinii împărţite privind aderarea la UE sau Uniunea Vamală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Fiind puşi în situaţia de a alege fie o opţiune, fie alta, cetăţenii din Republica Moldova s-au divizat în două grupuri aproape egale. Astfel, 38 la sută s-au pronunţat pentru Uniunea Vamală şi 35 la sută pentru Uniunea Europeană (în special populaţia tânără, cu un nivel înalt de studii şi nivel socio-economic ridicat).
În acelaşi timp, în cazul unui referendum privind aderarea R. Moldova la UE, 44 la sută dintre persoanele intervievate ar vota pentru, iar 37 la sută împotrivă. Ponderea persoanelor care sunt împotriva aderării la UE înregistrează o tendinţă de creştere continuă în ultimii patru ani - de la 18 la sută în mai 2010, la 37 la sută în aprilie 2014.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 14:16
-
ieri, 19:26
-
ieri, 17:56
• Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
-
ieri, 21:29
-
ieri, 11:36
-
ieri, 15:03
• Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
ieri, 19:05
• Franţa conectează un nou reactor nuclear la sistemul energetic al ţării după 25 de ani
-
ieri, 14:07
-
ieri, 22:59
• Avertizare: Carosabil umed pe drumurile din mai multe judeţe, risc de formare a poleiului
-
ieri, 13:25
-
-
ieri, 13:57
• MAE anunţă că nu există români pe lista victimelor atacului de la Magdeburg
-
ieri, 08:58
-
ieri, 08:35
• Există o rază de speranţă şi pentru 2025. Cum arată prognoza econmică pentru anul care vine
-
ieri, 15:24
• Primăria Sectorului 1 anunţă că Piaţa Matache, afectată de un incendiu, rămâne deschisă
În ceea ce priveşte eventuala aderare a R. Moldova la Uniunea Vamală, 45 la sută dintre persoanele intervievate s-au pronunţat pentru, în special minorităţile etnice, o descreştere semnificativă faţă de proporţia de 57 la sută înregistrată în urmă cu doi ani.
Referitor la liberalizarea regimului de vize cu UE, 50 la sută dintre participanţii la sondaj au răspuns că aceasta este importantă, iar alţi 50 la sută au apreciat că nu este deloc importantă sau mai puţin importantă. De asemenea, 49 la sută dintre cei intervievaţi consideră că liberalizarea regimului de vize este rezultatul conjucturii externe, iar 35 la sută au răspuns că este meritul conducerii statului.
În privinţa Acordului de Asociere cu UE, 61 la sută dintre participanţii la sondaj consideră că semnarea documentului este foarte importantă sau importantă pentru R. Moldova. Pe de altă parte, doar 41% dintre persoanele intervievate au spus că semnarea Acordului de Asociere va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de trai, iar alte 48 la sută consideră că va duce la înrăutăţirea situaţiei sau că nu va schimba nimic.
Totodată, sondajul arată o creştere a susţinătorilor aderării R. Moldova la NATO - de la 15 la sută în mai 2012, la 19 la sută în prezent.
De asemenea, integritatea teritorială a R. Moldova este foarte importantă pentru 69 la sută dintre persoanele intervievate, care spun că nu ar fi de acord cu alipirea regiunii separatiste transnistrene la Federaţia Rusă. În plus, 43 la sută spun că este mare riscul extinderii conflictului din Ucraina pe teritoriul R. Moldova. În acelaşi timp, 40 la sută ( în special minorităţile etnice) susţin decizia includerii peninsulei Crimeea în componenţa Rusiei, în timp ce doar 18 la sută ar susţine repetarea aceluiaşi scenariu şi în cazul Transnistriei.
La capitolul încredere în peronalităţile politice din alte ţări, preşedintele rus Vladimir Putin rămâne pe primul loc - cu 62 la sută, dar în descreştere, faţă de 74 la sută în aprilie anul trecut. Liderul rus este urmat de cancelarul german Angela Merkel, cu 44 la sută, şi de preşedintele României, Traian Băsescu, cu 35 la sută, la egalitate cu omologul său american, Barack Obama.
Sondajul "Barometrul de Opinie Publică" a fost realizat de Institutul de Politici Publice de la Chişinău în perioada 28 martie - 13 aprilie, pe un eşantion de 1.115 persoane de pe teritoriul R. Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene) şi are o marjă de eroare de minus/plus 3 la sută.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Republica Moldova, lăudată de New York Times pentru curajul de a-i ţine piept lui Vladimir Putin
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe