- Home
- Externe
- (08.01.2016, 11:51)
- Paula Rusanu
SONDAJ: Majoritatea britanicilor ar vota să părăsească Uniunea Europeană, în timp ce cei mai mulţi români vor să rămână în UE
Mai mult de jumătate dintre cetăţenii din Marea Britanie s-au declarat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană, în timp ce 85 la sută dintre români sunt pentru menţinerea României în UE, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul ORB International.
Urmărește
4169 afișări
Potrivit acestui sondaj, Marea Britanie este singura ţară din cele 14 analizate în care majoritatea cetăţenilor este în favoarea unei ieşiri din Uniunea Europeană, la polul opus aflându-se România, unde 85 la sută dintre cetăţeni îşi doresc să rămână în Uniunea Europeană şi doar 15 la sută să părăsească UE.
Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 14.500 de adulţi din 15 ţări europene, Islanda fiind însă exclusă la chestionarul privind rămânea sau ieşirea din zona euro.
Autorii studiului menţionează că, dintre cele 14 ţări chestionate, două din trei (respectiv un procent de 64 la sută) ar prefera să română în UE, situaţie care era valabilă şi în urmă cu un an. Însă, lucrurile s-au schimbat semnificativ în unele ţări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mark Rutte, la Davos: Putin nu are dreptul de a-şi exprima veto-ul în privinţa aderării unei ţări la NATO
-
Cât vor primi profesorii care participă la probele de competenţe de la BAC 2025. Remuneraţii de la 10 lei/candidat până la 16 lei/candidat
-
Kremlinul afirmă că Putin este gata să discute cu Trump şi că războiul din Ucraina nu e legat de petrol, ci de securitatea naţională a Rusiei
Astfel, la întrebarea "Dacă mâine s-ar organiza un referendum privind rămânerea sau ieşirea ţării dumneavoastră din UE, aţi vota pentru a rămâne sau pentru a ieşi din Uniunea Europeană?", s-au obţinut următoarele rezultate:
După cum se poate vedea din tabel, susţinerea pentru a rămâne în UE este ridicată în ţări precum Bulgaria (80 la sută), Germania (72%), Finlanda (71%) sau Spania (68%), în timp ce procente mai mici se înregistrează în Suedia (53 la sută) sau Franţa (55 la sută).
În situaţia în care alegătorii indecişi nu sunt luaţi în considerare (21 la sută în cazul UK), rezultatele sondajului arată astfel:
Potrivit tabelului, 54% dintre britanici doresc o ieşire a ţării lor din Uniunea Europeană, faţă de 51% cu un an înainte, iar 46% vor sa rămâna, în scădere de la 49% în anul precedent. Modificări semnificative au avut loc şi în alte ţări, precum Italia, unde 42 la sută dintre cetăţeni vor să iasă din UE, comparativ cu doar 25 la sută în urmă cu un an. Şi în Belgia, procentul celor care vor să iasă a crescut la 33 la sută faţă de 25 la sută cu un an în urmă.
Studiul relevă faptul că mult mai multe ţări, respectiv un procent de 47 la sută, ar prefera moneda locală în favoarea monedei euro, ceea ce reprezintă o creştere de câteva procente.
Astfel, la întrebarea "Dacă aţi putea să alegeţi, aţi prefera ca moneda ţării să fie euro sau moneda naţională?, rezultatele sunt următoarele:
"Aceste rezultate arată că Marea Britanie este chiar "oaia neagră" a familiei. În ultimele 12 luni, mulţi dintre britanici au simţit că se îndepărtează de Europa decât că se apropie. În plus, s-a înregistrat o creştere a celor care s-au decis să voteze în favoarea ieşirii din UE. Negocierile dintre premierul David Cameron şi partenerii europeni par să fie cruciale privind evitarea Brexit-ului", a declarat Johnny Heald, director executiv la ORB International.
Un vot referitor la apartenenţa la UE a Marii Britanii ar putea avea loc cel mai devreme la jumătatea anului 2016 şi cel târziu până la sfârşitul lui 2017.
Discuţiile referitoare la ieşirea Marii Britanii din UE au apărut acum aproape trei ani, când premierul David Cameron a promis organizarea unui referendum pe această temă.
Volatilitatea lirei sterline a atins, la finalul anului trecut, cel mai ridicat nivel după luna mai, după ce Cameron a spus că este momentul pentru stabilirea unor noi termeni pentru apartenenţa Marii Britanii la Uniune.
După un astfel de acord, care ar putea avea loc la un summit al liderilor UE din 18-19 februarie, premierul britanic va putea începe procesul legislativ pentru organizarea referendumului, iar votul ar urma să aibă loc în termen de patru luni.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe