De la anunţul mobilizării parţiale a 300.000 de rezervişti, la 21 septembrie, s-au înmulţit imaginile cu mii de ruşi care au fugit sau caută să fugă de pe teritoriul Federaţiei Ruse. Aceste imagini au lovit în încrederea ruşilor în Vladimir Putin, care promisese anterior că nu va implica populaţia rusă în ceea ce Kremlinul a numit, în mod eufemistic, „operaţiunea militară specială” din Ucraina, relatează Le Figaro.
În septembrie, 27% dintre ruşi cred acum că ţara „merge în direcţia greşită „, faţă de 24% în august.
Institutul Levada Center, recunoscut pe plan internaţional ca un institut independent, a publicat un sondaj realizat între 22 şi 28 septembrie pe 1600 de persoane din 137 de oraşe din Rusia.
Studiului arată că popularitatea lui Vladimir Putin este în scădere pentru prima dată de la începutul războiului. Niveluld e încredere în acţiunile preşedintelui rus a scăzut cu 6 puncte, de la 83% în august la 77% la sfârşitul lui septembrie.
Pentru a măsura semnificaţia acestei scăderi, trebuie să înţeles că este cea mai mare scădere pentru preşedintele rus de la o reformă foarte nepopulară a pensiilor din 2018, care scăzuse cu 12 puncte cota lui Vladimir Putin.
Cu toate acestea, popularitatea preşedintelui rus rămâne mai mare decât cea de dinaintea războiului. Până în prezent, războiul din Ucraina a avut ca efect creşterea cotei de popularitate a lui Vladimir Putin între martie şi august 2022, cu 83% de opinii favorabile pentru şeful statului rus. Acest efect fusese deja observat în timpul anexării Crimeii în martie 2014, cu o rată de aprobare care a crescut de la 65% la 83% între ianuarie şi aprilie 2014.