Cutremure încă se produceau la vulcanul Taal care au provocat nori uriaşi de cenuşă care s-au extins pe o suprafaţă de câţiva kilometri, în data de 12 ianuarie, iar nivele de gaz erau ridicate, semn că magma „se reîncărca” şi se „realimenta” în interior, a spus un vulcanolog din Filipine.
„Dacă ajunge la nivelul craterului ar putea provoca o explozie puternică”, a declarat„ pentru postul de radio DZMM,Renato Solidum, directorul Institutului de Vulcanologie şi Seismologie (Phivolcs) din Filipine.
Autorităţile au izolat un perimetru de 14 kilometri în jurul vulcanului, în contextul în care experţii spun că o erupţie ar putea aduce o ploaie de pietre şi lavă devastatoare şi ar putea provoca un tsunami în lacul din jurul vulcanului.
Mai multe centre comerciale au fost redesechise săptămâna trecută în staţiunea turistică Tagaytay după ce vulcanul afllat la 70 de kilometri de capitala Manila a dat semne că se calmează, însă autorităţile au au sfătuit patronii să le ţină închise.
„Am cerut să îşi închidă activitatea pentru ca niciun turist sau localnic să fie atras în acea zonă”, a spus presei Epimaco Densing, un subsecretar de stat de la Ministerul de Interne.
Pe 13 ianuarie, Institutul de Vulcanologie şi Seismologie (Phivolcs) din Filipine a dispus evacuarea completă a unei zone situate în proximitatea vulcanului Taal, unde locuiesc peste 450.000 de oameni, relatează site-ul postului CNN.
Potrivit ONU, se estimează că peste 450.000 de persoane locuiesc în zona de pericol de 14 kilometri în jurul vulcanului Taal, care este situat la aproximativ 70 de kilometri sud de Manila.