Speranţa de viaţă a crescut în UE la peste 79 de ani, mai mult ca în anii 1990. În România este sub 75 de ani

Speranţa de viaţă a progresat în Uniunea Europeană comparativ cu anii 1990, dar disparităţile între ţări persistă, România figurând printre statele cu o medie redusă, de până în 75 de ani, anunţă Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), citată de AFP.

Urmărește
498 afișări
Imaginea articolului Speranţa de viaţă a crescut în UE la peste 79 de ani, mai mult ca în anii 1990. În România este sub 75 de ani

Speranţa de viaţă a crescut în UE la peste 79 de ani, mai mult ca în anii 1990. În România este sub 75 de ani (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

În medie, speranţa de viaţă în cele 28 de state membre UE a fost de 79,2 ani în 2012, cu 5,1 ani mai mult decât în anii 1990.

"Acest progres se explică în principal prin reducerea mortalităţii cauzată de boli cardiovasculare, în special la persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani", explică OCDE.

Spania, cu o speranţă de viaţă de 82,5 ani, Italia, cu 82,4 ani, şi Franţa, cu 82,1 ani, sunt ţările europene cu cele mai ridicate speranţe de viaţă.

Ţările baltice şi statele est-europene sunt la polul opus, având speranţe de viaţă sub 75 de ani - România, Bulgaria, Letonia şi Lituania.

Speranţa de viaţă în Estonia a crescut cu şapte ani faţă de anul 1990, iar în Cehia, cu 6,6 ani.

În Lituania şi Bulgaria, speranţa de viaţă s-a prelungit cu trei ani în perioada 1992 - 2012.

Femeile din Uniunea Europeană trăiesc mai mult decât bărbaţii - 82,2 ani, comparativ cu 76,1 ani.

Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate în Europa, reprezentând 40% din decese în 2011, în timp ce cancerul provoacă 24% din decese.

Mortalitatea cauzată de cancer a rămas la acelaşi nivel sau a crescut în ţările baltice şi în Bulgaria, România, Croaţia şi Macedonia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici