Stare de urgenţă nucleară din Japonia! 6.000 de persoane, evacuate din zona unei centrale

Guvernul japonez a declarat stare de urgenţă la o centrală nucleară, vineri, după constatarea unei deficienţe la un sistem de răcire a unui reactor, în urma cutremurului produs în largul coastelor din estul ţării, relatează postul de televiziune NBC în pagina electronică.

Urmărește
108 afișări
Imaginea articolului Stare de urgenţă nucleară din Japonia! 6.000 de persoane, evacuate din zona unei centrale

Stare de urgenţă nucleară din Japonia! 6.000 de persoane, evacuate din zona unei centrale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile locale au anunţat vineri că au cerut unui număr de aproximativ 6.000 de persoane care locuiesc în apropierea unei centrale nucleare din prefectura Fukushima (nord-estul Japoniei) să evacueze zona, la câteva ore de la cutremurul puternic care afectat regiunea.

Guvernatorul regiunii a cerut evacuarea rezidenţilor pe o rază de trei kilometri în jurul centralei Fukushima nr.1.

Apele de răcire ale instalaţiei nucleare au scăzut la un nivel îngrijorător, dar un camion echipat cu material adecvat pentru restabilirea situaţiei a sosit la faţa locului, a anunţat agenţia Jiji.

Nu a fost semnalată nicio scurgere radioactivă, potrivit presei japoneze, iar Guvernul a afirmat ulterior că situaţia este "sub control".

Însă, la faţa locului au fost trimise trupe din cadrul Forţei de Autoapărare (numele armatei japoneze), în ţinută de protecţie nucleară (NBC), pentru a verifica situaţia.

În plus, potrivit agenţiei japoneze de presă Kyodo, un început de incendiu a fost semnalat, anterior, într-o clădire în care se află o turbină, la Centrala Nucleară de la Onagawa, în Prefectura Miyagi, dar incendiul a fost stins.

Cu toate acestea, nicio scurgere radioactivă nu a fost detectată nici la această instalaţie şi nici la alte instalaţii nucleare din prefecturile afectate de cutremur, în orele care au urmat după momentul de maximă intensitate a acestuia, au declarat autorităţile.

Compania Tohoku Electric Power, care exploatează centrala nucleară de la Onagawa, dar şi pe cea de la Fukushima (la nord de Tokyo), nu a detectat probleme legate de radioactivitate.

În total, s-au oprit, în mod automat, 11 reactoare, potrivit Ministerului Industriei.

Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai devastator înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american de geofizică (USGS) şi 8,8 potrivit Agenţiei japoneze de meteorologie. Seismul s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei.

Resimţit foarte puternic la Tokyo (care se află la mai puţin de 400 de kilometri de epicentru), cutremurul a fost urmat de numeroase replici şi de mai multe valuri seismice, dintre care unul a ajuns la zece metri înălţime în Sendai.

Cea mai importantă centrală nucleară, cea de la Kashiwazaki-Kariwa, în Prefectura Niigata, mai depărtată de epicentru, era operaţională, în continuare.

Aproximativ 4,4 milioane de locuinţe nu aveau curent electric, în nord-estul Japoniei, potrivit companiei de electricitate Tohoku Electric.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici