Prima pagină » Politic » Statele Unite au autorizat mai multe ţări să trimită armament american în Ucraina. Occidentul este tot mai îngrijorat de o invazie a Rusiei

Statele Unite au autorizat mai multe ţări să trimită armament american în Ucraina. Occidentul este tot mai îngrijorat de o invazie a Rusiei

Departamentul de Stat al SUA a autorizat Lituania, Letonia şi Estonia să trimită în Ucraina rachete şi alte arme de fabricaţie americană, au declarat mai multe surse, în condiţiile în condiţiile în care preşedintele Joe Biden a declarat că este îngrijorat că Rusia va invada Ucraina.
Statele Unite au autorizat mai multe ţări să trimită armament american în Ucraina. Occidentul este tot mai îngrijorat de o invazie a Rusiei

Conform reglementărilor privind controlul exporturilor, ţările trebuie să obţină aprobarea Departamentului de Stat înainte de a transfera orice arme pe care le-au primit din Statele Unite către terţi. Acordurile de transfer de la terţi vor permite Estoniei să trimită rachete antitanc Javelin în Ucraina, în timp ce Lituaniei i se va permite să trimită rachete Stinger, a spus una dintre surse, potrivit Reuters.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat că guvernul SUA a aprobat transferuri către terţi, permiţând Estoniei, Letoniei, Lituaniei şi Marii Britanii să furnizeze Ucrainei echipamente fabricate în SUA din stocurile lor, dar nu a oferit detalii despre armele care vor fi trimise.

Statele Unite şi aliaţii şi partenerii săi sunt împreună pentru a accelera asistenţa de securitate pentru Ucraina. Suntem în strânsă legătură cu partenerii noştri ucraineni şi aliaţii noştri NATO  pentru a ajuta Ucraina să-şi întărească apărarea faţă de agresiunea în creştere a Rusiei”, a spus purtătorul de cuvânt.

Ştirile despre transferurile de arme aprobate au apărut miercuri târziu, după ce Biden a declarat într-o conferinţă de presă că Rusia ar plăti scump dacă va invada Ucraina.

Oficialii ruşi au negat în mod repetat planul de a invada Ucraina, dar Kremlinul a adunat aproximativ 100.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei, o acumulare pe care Occidentul spune că este o pregătire pentru un război care să împiedice Ucraina să adere vreodată la alianţa de securitate vestică a NATO.

Situaţia a stârnit îngrijorări grave în Lituania, Letonia şi Estonia şi alţi aliaţi ai NATO, precum şi în rândul parlamentarilor americani. Un grup bipartizan de senatori americani a promis săptămâna aceasta solidaritate şi arme într-o vizită la Kiev.

După cum preşedintele Biden i-a spus preşedintelui Putin, în cazul în care Rusia va invada în continuare Ucraina, vom furniza material defensiv suplimentar ucrainenilor”, a spus purtătorul de cuvânt. „Ne angajăm faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi vom continua să oferim Ucrainei sprijinul de care are nevoie”.