- Home
- Externe
- MOSCOVA, (01.12.2015, 16:14)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statele Unite avertizează Rusia, după decizia de a dota cu rachete avioane trimise în Siria
Moscova a decis, după doborârea bombardierului de către Turcia, dotarea cu rachete aer-aer a unor avioane care participă la misiunile din Siria, dar Statele Unite avertizează Rusia că măsura riscă să complice situaţia deja dificilă din spaţiul aerian sirian.
Urmărește
4155 afișări
Statele Unite avertizează Rusia, după decizia de a dota cu rachete avioane trimise în Siria (Imagine: AFP/Mediafax Foto)
Ministerul rus al Apărării a anunţat luni seară că avioanele militare Suhoi Su-34 (n.red. - Fullback, potrivit terminologiei NATO) care participă la misiunile din Siria vor avea, în afară de bombe, şi rachete aer-aer.
"În afară de bombele teleghidate de tip OFAB-500 şi KAB-500, avioanele Suhoi Su-34 vor fi dotate, în premieră, cu rachete aer-aer. S-a luat această decizie pentru apărarea aeronavelor", a declarat colonelul Igor Klimov, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ruse, citat de Itar-Tass.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Decizia a fost luată după ce un avion de vânătoare turc de tip F-16 a a doborât pe 24 noiembrie un bombardier rus Suhoi Su-24M, la frontiera dintre Siria şi Turcia.
În replică, Statele Unite au avertizat că decizia Rusiei riscă să complice situaţia în spaţiul aerian sirian. "Sistemele de acest fel vor complica şi mai mult o situaţie deja dificilă în spaţiul aerian al Siriei; măsura nu are niciun sens, dat fiind că reţeaua teroristă Stat Islamic nu are forţe aeriene", a reacţionat Michelle Baldanza, un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.
"Aşteptăm ca Rusia să respecte Memorandumul de înţelegere privind siguranţa zborurilor militare deasupra Siriei şi să nu îndrepte aceste sisteme spre avioane ale coaliţiei internaţionale", a adăugat oficialul american.
O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia.
Separat, Rusia a lansat la sfârşitul lunii septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, care ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia şi Egipt, unde a proclamat un "califat".
Armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus Suhoi Su-24 la frontiera cu Siria. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spaţiul aerian turc, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea "consecinţe grave". Cei doi piloţi ai avionului s-au catapultat, unul fiind împuşcat mortal de insurgenţi sirieni de etnie turcă, iar celălalt fiind salvat într-o operaţiune specială ruso-siriană.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze au salvat de Crăciun peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:03
-
astăzi, 17:55
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters