Statele Unite intenţionează să vândă Irakului obuze în valoare de 600 de milioane de dolari

Statele Unite intenţionează să vândă Irakului obuze antitanc în valoare de 600 de milioane de dolari, în vederea consolidării armatei irakiene, pe fondul ofensivei declanşate de islamiştii din gruparea Stat Islamic (SI).

Urmărește
129 afișări
Imaginea articolului Statele Unite intenţionează să vândă Irakului obuze în valoare de 600 de milioane de dolari

Statele Unite intenţionează să vândă Irakului obuze în valoare de 600 de milioane de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul intervine în urma deciziei privind accelerarea vânzărilor de arme, printre care rachete Hellfire, rachete pentru elicoptere, armament şi muniţii, către forţele irakiene care încearcă să respingă atacurile combatanţilor din SI în nordul şi vestul ţării.

Contractul de vânzare include 46.000 de obuze antitanc destinate tancurilor de fabricaţie americană A1 Abrams, precum şi ajutor logistic şi tehnic, au anunţat oficiali americani.

Acordul confirmă creşterea susţinerii americane pentru Bagdad, pe fondul intensificării luptelor din Irak, unde forţele guvernamentale şi combatanţii kurzi participă la confruntări împotriva grupării Stat Islamic pe mai multe fronturi.

"Acest acord face parte din proiectul nostru privind livrarea de echipament de apărare guvernului irakian pentru luptele împotriva SI", a precizat adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Marie Harf, într-o conferinţă de presă.

Departamentul de Stat a aprobat luni proiectul privind vânzarea de arme către Irak, iar Congresul are la dispoziţie 30 de zile pentru eventuale obiecţii, urmând ca, ulterior, acordul să fie validat. După această perioadă de 30 de zile, cele două ţări urmează să stabilească detaliile contractului.

Pentagonul a livrat deja Irakului în cursul acestui an muniţii şi arme în valoare de aproximativ 650 de milioane de dolari, inclusiv obuze antitanc, mitraliere, grenade şi alte arme, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amiralul John Kirby, într-o conferinţă de presă.

Statele Unite au accelerat, de asemenea, livrarea a aproximativ 1.100 de rachete antitanc Hellfire, iar Bagdadul a solicitat alte 800 de rachete, care urmează să fie trimise în noiembrie, a adăugat Kirby.

De la lansarea ofensivei grupării Stat Islamic în vestul şi nordul Irakului, Guvernul de la Bagdad a solicitat cumpărarea a mii de rachete de acest tip, care sunt lansate de avioane AC-208 Cessna Caravan. Rachetele, care au o încărcătură explozivă de aproximativ 10 kilograme, pot distruge tancuri şi vehicule blindate.

Cu toate acestea, un proiect pentru vânzarea de elicoptere de atac Apache în valoare de 6 miliarde de dolari nu a mai fost încheiat. După o serie de întârzieri şi obiecţii ale membrilor Congresului, Irakul a decis să cumpere elicoptere ruse.

Înainte de retragerea armatei americane din Irak, în 2011, Statele Unite au cheltuit aproximativ 24 de miliarde de dolari pentru înarmarea şi pregătirea armatei irakiene, care nu a reuşit însă să reziste în faţa ofensivei declanşate de gruparea Stat Islamic la începutul anului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici