Statele Unite nu îl spionează pe François Hollande sau oficiali francezi, dă asigurări John Kerry

Statele Unite nu îl spionează pe preşedintele francez François Hollande sau pe vreun alt oficial guvernamental francez, a dat asigurări miercuri secretarul de stat american John Kerry.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Statele Unite nu îl spionează pe François Hollande sau oficiali francezi, dă asigurări John Kerry

Statele Unite nu îl spionează pe François Hollande sau oficiali francezi, dă asigurări John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu îl vizăm pe preşedintele Hollande, nu vom viza prieteni precum preşedintele Hollande şi nu vom efectua activităţi de supraveghere în străinătate decât dacă există un motiv foarte precis şi justificat de securitate naţională, dar nu ştiu să existe în acest caz", a spus Kerry într-o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, Kerry a spus că nu a existat o confruntare directă şi că nu s-au formulat acuzaţii directe la adresa Chinei în problema atacurilor cibernetice cu ocazia discuţiilor la nivel înalt care au avut loc în cursul acestei săptămâni la Washington.

Mai dreveme, preşedintele american Barack Obama i-a dat asigurări omologului său francez François Hollande că Statele Unite îşi respectă angajamentul de a nu mai intercepta comunicaţiile unor personalităţi politice.

Şeful statului francez l-a sunat pe omologul său american miercuri după-amiază, în contextul unor dezvăluiri apărute în presă cu privire la supravegherea ultimilor trei preşedinţi francezi de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA).

Barack Obama "a reiterat fără echivoc angajamentul ferm, intervenit în noiembrie 2013 după cazul Snowden (...), de a pune capăt practicilor care au avut loc în trecut şi care sunt inacceptabile între aliaţi", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei Franceze.

Executivul francez şi-a exprimat furia după publicarea unor informaţii potrivit cărora serviciile secrete americane i-au interceptat pe preşedinţii Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi François Hollande în perioada 2006-2012.

François Hollande a convocat Consiliul Apărării şi a decis să-i trimită la Washington pe coordonatorul Serviciilor franceze de informaţii Didier Le Bret şi pe directorul Serviciului de externe Bernard Bajolet pentru a discuta acest caz cu partea americană.

Ambasadoarea Statelor Unite în Franţa, Jane Hartley, a fost convocată, miercuri după-amiază, la Ministerul francez de Externe pentru a oferi explicaţii.

Premierul francez Manuel Valls a spus în Adunarea Naţională că practica interceptărilor este "un fapt foarte grav de încălcare a spiritului de încredere" între aliaţi.

Site-ul WikiLeaks, fondat de Julian Assange, cotidianul Liberation şi portalul Mediapart au dezvăluit documente care relevă spionarea ultimilor trei preşedinţi ai Franţei şi a unor demnitari de rang înalt francezi în beneficiul Statelor Unite.

Dezvăluirile, făcute marţi seara, arată că Franţa s-a aflat, alături de Germania, pe lista aliaţilor Statelor Unite vizaţi de NSA.

Scandalul legat de spionajul american în Franţa este improbabil să conducă la o criză, având în vedere interesele strategice puternice care leagă acest stat european de Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici