Statele Unite vor avea autoritate exclusivă asupra operaţiunilor de la Deveselu

Reprezentantul de rang înalt al Statelor Unite "va avea autoritate exclusivă asupra activităţilor şi operaţiunilor" de la Deveselu, în timp ce România va fi responsabilă pentru asigurarea securităţii şi protecţiei Bazei în afara perimetrului Facilităţii, prevede acordul privind scutul antirachetă.

Urmărește
506 afișări
Imaginea articolului Statele Unite vor avea autoritate exclusivă asupra operaţiunilor de la Deveselu

Statele Unite vor avea autoritate exclusivă asupra operaţiunilor de la Deveselu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Baza şi personalul militar şi civil român aflat în Bază vor fi sub comandă română exercitată de către un reprezentant al forţelor armate române (denumit în continuare «Comandantul român»)", se arată în acord. Documentul prevede explicit atribuţiile acestui comandant român care va fi desemnat în treizeci de zile de la intrarea în vigoare a acordului.

Astfel, comandantul român "va consilia în legătură cu relaţionarea cu instituţiile guvernamentale şi locale române şi va facilita contactele cu astfel de instituţii"; "va participa la coordonarea sprijinului logistic reciproc pentru personalul militar şi civil aflat în Bază"; "va participa la coordonarea asigurării securităţii în incinta Bazei"; "va participa la coordonarea instruirii comune în incinta Bazei"; "va consilia Reprezentantul de rang înalt al Statelor Unite (n.red. omologul comandantului român) cu privire la legislaţia română relevantă pentru operarea Bazei".

Comandantul român sau persoanele desemnate de acesta vor reprezenta punctul de contact român pentru activităţile legate de operaţiunile din Bază. Punctul de contact român va avea un birou în Bază.

Totodată, comandantul român va notifica omologul american (Reprezentantul de rang înalt al Statelor Unite) cu privire la acţiunile "forţelor Statelor Unite, dependenţilor, contractorilor Statelor Unite, şi angajaţilor contractorilor Statelor Unite care apar ca neconforme cu legislaţia română""

Comandantul român şi reprezentanţii săi autorizaţi vor avea acces în întregul perimetru al Bazei, se mai prevede în document.

Comandantul român, în cooperare cu Reprezentantul de rang înalt al Statelor Unite, va stabili procedurile de acces în Bază, inclusiv măsurile adecvate de siguranţă şi securitate care vor fi aplicate pentru intrarea în Bază, şi va emite permisele corespunzătoare de acces în Bază.

"România va fi responsabilă pentru asigurarea securităţii şi protecţiei Bazei în afara perimetrului Facilităţii", se arată în document.

În aplicarea Acordului de cooperare în domeniul apărării, a SOFA Suplimentar şi a aranjamentelor lor de implementare relevante, părţile, inclusiv Comandantul român şi Reprezentantul de rang înalt al Statelor Unite omolog, vor schimba informaţii cu privire la securitatea şi protecţia Bazei, iar România se va coordona cu Statele Unite în privinţa planificării pentru securitate şi protecţie, atât înainte, cât şi după ce Sistemul de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România devine operaţional.

Părţile se angajează să coopereze, în mod corespunzător, pentru schimbul de informaţii referitoare la toate ameninţările la adresa Bazei sau care au legătură cu funcţionarea Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România.

Părţile vor desfăşura această cooperare cu privire la Bază şi Facilitate şi vor stabili proceduri pentru schimbul în timp util al informaţiilor şi datelor contrainformative prin instituţiile şi organizaţiile competente, prin intermediul unor mecanisme care vor fi stipulate într-un aranjament de implementare.

Conform acordului, Statele Unite vor utiliza exclusiv şi vor avea acces nerestricţionat la Facilitatea din cadrul Bazei.

"Statele Unite vor controla accesul la Facilitatea din cadrul Bazei", prevede documentul, dar comandantul român şi reprezentanţii săi autorizaţi vor avea acces prompt la Facilitate, în conformitate cu cerinţele operaţionale, de siguranţă şi de securitate.

"Reprezentanţii autorităţilor competente din România, incluzând, dar fără a se limita la, personalul Ministerul Apărării Naţionale, personalul pentru situaţii de urgenţă şi personalul de aplicare a legii vor avea acces prompt la Facilitate, în exercitarea atribuţiilor oficiale, în conformitate cu cerinţele operaţionale, de siguranţă şi de securitate", se mai arată în document.

Reprezentantul de rang înalt al Statelor Unite "va avea autoritate exclusivă asupra activităţilor şi operaţiunilor din cadrul Facilităţii".

Reprezentantul de rang înalt al Statelor Unite va fi responsabil şi pentru probleme legate de bunuri, infrastructură, instalaţii, dotări, echipamente şi materiale localizate în cadrul Bazei, dar în afara Facilităţii, care sunt deţinute sau folosite exclusiv de Statele Unite.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a prezentat, vineri, la MAE principalele dispoziţii ale Acordului. Aurescu a condus echipa de negociere cu SUA pe tema scutului antirachetă. Discuţiile s-au purtat circa un an, documentul fiind semnat, la 13 septembrie, de Teodor Baconschi şi Hillary Clinton.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici