- Home
- Externe
- BAGDAD, (30.08.2015, 14:22)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statul Islamic bate dinari în aur, pentru a scăpa de sub ”sclavia” Rezervei Federale americane
Gruparea juhadistă Stat Islamic a început să bată dinari în aur, argint şi cupru pentru a înlocui dolarii şi a scăpa astfel de sub ”sclavia” dolarilor Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, relatează Bloomberg.
Urmărește
1409 afișări
Stat Islamic (Foto: Hepta / Mediafax Foto)
Statul Islamic a anunţat decizia într-o înregistrare video de o oră publicată de serviciul său media, al Hayat.
Anul trecut, conducerea Stat Islamic şi-a însărcinat Trezoria cu baterea de monede în aur, argint şi cupru.
Noii dinari au rolul să rupă cătuşele ”sistemului capitalist de sclavie reprezentat de o bucată de hârtie numită dolar, a Rezervei Federale”, potrivit înregistrării care nu explică unde sunt turnate monedele nici cum vor fi distribuite sau cum vor înlocui banii aflaţi în circulaţie în teritoriile ocupate de grupare în Irak şi Siria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
Statul Islamic a anunţat pentru prima oară intenţia de a emite primii bani în noiembrie 2014, la cinci luni după ce a ocupat oraşul Mosul din nordul Irakului, iar liderul Abu Bakr al-Baghdadi a anunţat înfiinţarea unui califat.
Măsura a fost văzută de analişti ca parte a eforturilor grupării de a construi instituţiile unui stat funcţional.
Jihadiştii au acumultat milioane de dolari, parţial prin colectarea de taxe şi prin capturarea de rafinării. Alte surse importate de finanţare sunt jafurile din bănci şi magazine de bijuterii, extorcări de bani, contrabandă şi răscumpărări.
Organizaţia aplică pedepse brutale pentru cei care i se opun, inclusiv decapitări şi crucificări.
Un economist din Bagdad, Basim Jameel, consideră că anunţul este o încercare de creştere a moralului luptătorilor Statului Islamic, care au suferit înfrângeri în timpul luptelor din ultimele luni, inclusiv pierderea oraşului Tikrit în luna martie.
Turnarea monedelor este relativ uşoară, a arătat Jameel, în condiţiile în care aurarii din Mosul au importat în ultimii ani echipamente din Italia, fiecare cu o capacitate de a produce circa 5.000 de monede pe zi.
Metalele preţioase provin probabil din bănci capturate de grupare, răscumpărări, casele creştinilor şi ale altor minorităţi care au fugit.
În înregistrare, Statul Islamic se referă la califul Abd al Malik ibn Marwan, care a introdus prima monedă cu inscripţii arabe ale Imperiului Islamic, fără reprezentări figurative, în jurul anului 696 era noastră.
Un dinar de aur de 21 de carate cântăreşte 4,25 grame, iar o monedă de 5 dinari dublu.
Pentru tranzacţiile de valoare mai mică au fost create monede de argint şi cupru.
Pe fiecare monedă se poate citi ”Stat Islamic, un califat bazat pe doctrina profeţiei”.
Pe monedele de 1 dinar sunt reprezentate şapte spice de grâu, care reprezintă ”binecuvântarea de a cheltui urmând calea lui Allah”, în timp ce moneda de 5 dinari înfăţişează imaginea hărţii lumii.
Petrolul va fi vândut numai pentru aur, potrivit înregistrării video.
Pentagonul a anunţat în februarie că vânzările ilicite de petrol nu mai sunt principala sursă de finanţarea pentru Statul Islamic, ca urmare a bombardamentelor lansate în vara anului trecut, care au redus numărul exploatărilor petroliere aflate sub controlul organizaţiei. În plus, mai multe state vecine, între care Turcia şi Kurdistanul, au desfiinţat rute de contrabandă.
Locuitori din Mosul şi Ramadi, oraşe din vestul Irakului aflate sub controlul Statului Islamic, au spus telefonic că nu au văzut noile monede şi nici nu au primit detalii despre cum va funcţiona schimbul valutar.
Citeşte şi: Adolescent american, condamnat la 11 ani de închisoare pentru sprijinirea grupării Stat Islamic
Citeşte şi: Gruparea Stat Islamic a demolat o mănăstire dintr-un oraş sirian cucerit luna aceasta - VIDEO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe