- Home
- Externe
- AUSTIN, SUA, (21.11.2014, 18:19)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STRATFOR: O intensificare a activităţii proruse în estul Letoniei provoacă îngrijorare la Riga. Campanie "din uşă-n uşă" în vederea secesiunii regiunii
O intensificare a activităţii proruse în regiunea Latgale din estul Letoniei provoacă îngrijorări la Riga, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Occident în criza din Ucraina şi unor zboruri militare ruseşti, marţi, în apropierea frontierelor ţării, relatează agenţia de analiză STRATFOR.
Urmărește
19234 afișări
STRATFOR: O intensificare a activităţii proruse în estul Letoniei provoacă îngrijorare la Riga (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Agenţia consideră că Rusia va menţine presiunea asupra micii şi strategicei ţări baltice, atât prin intermediul comunităţilor vorbitoare de limbă rusă, cât şi prin alte mijloace, deoarece Letonia susţine Guvernul prooccidental de la Kiev şi solicită o mai mare angajare în zonă, în domeniul securităţii, din partea NATO.
Regiunea Latgale, la frontiera cu Rusia, este una dintre cele patru mari regiuni culturale şi istorice letone şi are 286.000 de locuitori. Ea înregistrează cea mai importantă densitate de etnici ruşi din ţară, de aproximativ 40%, iar în capitala regională Daugavpils etnicii ruşi sunt majoritari (53%), spre deosebire de Riga (42%) sau de situaţia la nivel naţional (27%).
TITLURILE ZILEI
-
• ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
astăzi, 14:28
• Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
astăzi, 10:43
-
astăzi, 12:48
-
astăzi, 12:19
-
astăzi, 12:39
-
astăzi, 11:25
• Nicuşor Dan: La referendum pot vota inclusiv cei care şi-au făcut viză de flotant acum două zile
-
astăzi, 11:20
• Fostul cancelar german Angela Merkel a încercat să încetinească aderarea Ucrainei la NATO
-
astăzi, 10:54
• Surse din serviciile de informaţii ucrainene: Rusia ar plănui să divizeze Ucraina în trei regiuni
-
astăzi, 09:40
-
astăzi, 09:53
• Ciolacu, la semnarea acordului pentru F-35: Facem un pas important în consolidarea securităţii
-
astăzi, 09:42
-
astăzi, 14:36
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1002. Zelenski: Peninsula Crimeea poate fi redată Ucrainei doar prin diplomaţie / Ucraina susţine că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală pentru prima dată în timpul războiului / Zaharova: Rusia este pregătită pentru o „pace realistă”
-
ieri, 22:04
-
astăzi, 08:27
• Cum l-ar putea costa o noapte la hotel funcţia de secretar al apărării pe favoritul lui Trump
-
astăzi, 08:57
• Vocea din spatele celui mai important personaj din Simpsons se retrage din serial după 35 de ani
Primarul oraşului Kraslava (sud-est) din regiune, Gunars Upenieks, şi-a exprimat pe 11 noiembrie îngrijorarea faţă de o angajarea unor activişti proruşi într-o campanie de tipul "din uşă-n uşă" în vederea secesiunii regiunii şi alipirea ei la Rusia, potrivit agenţiei. El a afirmat că activiştii au bătut nu doar la uşile locuitorilor oraşului, ci au vizitat şi şcoli şi alte instituţii publice, subliniind că este îngrijorat din cauza "inactivităţii" forţelor letone de securitate faţă de acest caz.
Însă primarul nu a dezvăluit identitatea, numărul, apartenenţa politică sau eventuale legături financiare cu Rusia ale celor implicaţi în campanie, mai precizează agenţia, notând că dată fiind ponderea etnicilor proruşi în regiune, acuzaţii cu privire la intensificarea activităţii proruşilor sunt "demne de luat în seamă". Acesta nu a fost primul caz de acest tip, subliniază Stratfor, evocând declaraţia unui parlamentar leton, în septembrie, care a denunţat la un post de radio o campanie în favoarea secesiunii similară în oraşul Daugavpils (sud-est).
În campania din septembrie, potrivit parlamentarului citat, a fost implicat Partidul Uniunea Rusă, condus de europarlamentara Tatyana Zhdanok. Stratfor precizează că nu este clar dacă acelaşi grup este responsabil şi de campania din Kraslava, situat la aproximativ 40 de kilometri de Daugavpils.
Uniunea Rusă, unul dintre cele mai proruse partide din Letonia, a obţinut doar şase mandate în alegerile din 2006, iar de atunci nu a mai reuşit să intre Parlament. Uniunea este singurul partid din Letonia care a recunoscut anexarea Crimeei de către Rusia şi operează la periferia spectrului politic leton după ce a fost izolat, interzicându-i-se să prezinte candidaţi în alegeri în ţară.
Susţinerea separatismului în rândul etnicilor ruşi şi a populaţiei vorbitoare de rusă este mult mai slabă în Letonia decât în Ucraina, în pofida faptului că statutul cetăţeniei şi drepturile cu privire la limbă sunt în continuare probleme controversate, consideră agenţia, notând că demonstraţiile proruse care au avut loc în Letonia de la începutul revoltei din Ucraina au fost "reduse şi sporadice, adunând doar câteva zeci de activişti în perioada de vârf.
La o demonstraţie de susţinere a "alipirii" regiunii Latgale la Rusia, în aprilie, au participat aproximativ 12 persoane, scrie Stratfor, adăugând că nu există semne potrivit cărora demonstraţiile din Letonia au devenit mai violente sau mai agresive, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina, iar populaţia este mult mai unită în orientarea prooccidentală a ţării.
Însă potenţialul ca Rusia să destabilizeze Letonia - folosindu-se de partide ale etnicilor ruşi sau de alte mijloace - reprezintă una dintre îngrijorările principale ale Rigăi şi letonilor. Dimensiunea ţării, vecinătatea cu Rusia şi calitatea de membră UE şi NATO au transformat ţara într-o "ţintă" a reacţiei mai hotărâte a Moscovei faţă de insurecţia din Ucraina.
Susţinerea militară acordată de Moscova separatiştilor din estul ucrainean şi comasarea de forţe lângă regiunea baltică au determinat Riga să îndemne la un angajament mai important în domeniul securităţii din partea Washingtonului şi NATO. Alianţa Nord-Atlantică a respins o cerere a Letoniei privind staţionarea permanentă a unor trupe pe teritoriul său, dar şi-a consolidat misiunea de poliţie aeriană şi exerciţiile militare în ţările baltice.
Aceste măsuri nu au răspuns în mod adecvat temerilor Letoniei, consideră Stratfor, apreciind că Moscova poate susţine o intensificare a demonstraţiilor proruse în această ţară baltică, în care se află cea mai mare concentrare de etnici ruşi. La o populaţie de până în două milioane de letoni, chiar şi demonstraţii mici reprezintă o potenţială ameninţare la adresa securităţii naţionale, conchide agenţia, subliniind că Rusia va exploata puncte vulnerabile precum campania pentru secesiunea regiunii Latgale, atât timp cât ţările baltice vor susţine ferm Ucraina şi consolidarea NATO în regiune.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe