Studiu: Germania va trebui să crească cheltuielile dedicate apărării, dacă Ucraina pierde războiul

Potrivit unui nou studiu realizat de Kiel Institute for Worlds Economy, este recomandat ca Germania să menţină şi chiar să crească ajutorul militar pentru Ucraina acum, pentru că posibilele costuri ale unei victorii ruseşti în război ar duce la cheltuieli de 20 de ori mai mari pentru Berlin.

Urmărește
7380 afișări
Imaginea articolului Studiu: Germania va trebui să crească cheltuielile dedicate apărării, dacă Ucraina pierde războiul

În acest moment, sprijinul militar anual al Germaniei pentru Ucraina este, în medie, de 0,1% din PIB, dar ar putea creşte la 2% din PIB, anual, dacă Rusia învinge Ucraina în război. Acest lucru este cauzat de faptul că Germania ar trebui, într-un astfel de scenariu, să crească sumele de bani dedicate contribuţiilor la NATO şi la securitatea statelor baltice, de exemplu, sau chiar a statelor de pe flancul de est al Alianţei, să susţină noi valuri de refugiaţi care vor avea nevoie de sprijin financiar şi să aloce bani pentru refacerea comerţului şi pentru posibilele pierderi de investiţii în Ucraina, notează Monitorul Oficial.

De asemenea, autorii studiului spun că „vor exista şi alte costuri indirecte ca rezultat al reducerii descurajării Occidentului, făcând viitoarele conflicte din întreaga lume mai posibile şi ducând la costuri substanţiale în ceea ce priveşte comerţul şi creşterea economică”.

Mai mult decât atât, pe fondul unor discuţii interne din Germania cu privire la reducerea ajutorului militar pentru Ucraina, autorii susţin că, de fapt, politicile interne germane ineficiente duc la cheltuirea aceleiaşi sume precum cea oferită acum de Berlin Kievului.

Din februarie 2022, Germania a ajutat Kievul cu 11,56 de miliarde de dolari. Chiar şi cu includerea ajutoarelor umanitare şi financiare, contribuţia totală a Germaniei rămâne modestă în comparaţie cu capacitatea sa economică de 0.14% din GDP. În timpul primului Război din Golf, de exemplu, în 1991, Germania a alocat 0,5% din PIB, de şase ori mai mult decât oferă acum Ucrainei, pentru a încheia acel război.

Contribuţia Germaniei la ajutorul oferit Ucrainei o plasează pe locul 16 în rândul statelor europene. Danemarca, Estonia şi Letonia, de exemplu, au trimis mai multe ajutoare Ucrainei – ţinând cont de capacităţile lor economice.

Studiul face referire şi la posibilele riscuri care ar putea apărea în Europa în Coridorul Suwalki, dacă Rusia decide să exploateze acea vulnerabilitate europeană. „Exploatat de Rusia, coridorul terestru ar putea izola statele baltice de restul Europei. Pentru a preveni asta, NATO şi UE trebuie să crească semnificativ capabilităţile militare convenţionale”.

Situaţia exemplificată cu Germania s-ar putea aplica şi celorlalte state, mai ales celor de pe flancul de est al NATO, care, în eventualitatea unui câştig al Rusiei în război şi a apariţiei unei graniţe ruseşti cu statele aliate, ar trebui să îşi crească semnificativ capacităţile de apărare şi de descurajare a unor posibile ameninţări din partea Moscovei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici