SUA au opţiuni limitate pentru a riposta faţă de atacul nord-coreean asupra Sony Pictures

Preşedintele american, Barack Obama, a promis vineri să pedepsească Phenianul pentru că a piratat reţeaua Sony Pictures, dar economia nord-coreeană aflată în dificultate limitează opţiunile Washingtonului.

Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului SUA au opţiuni limitate pentru a riposta faţă de atacul nord-coreean asupra Sony Pictures

SUA au opţiuni limitate pentru a riposta faţă de atacul nord-coreean asupra Sony Pictures (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Miercuri, în urma ameninţărilor hackerilor, Sony Pictures a anulat lansarea filmului "The Interview", o parodie comică despre un complot fictiv al CIA de a-l ucide pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, care era prevăzută pentru Crăciun.

Administraţia americană a desemnat Phenianul drept autor al incidentului, însă acesta continuă să nege că a comandat operaţiunea de piratare.

Operaţiunea, una dintre cele mai importante având ca victimă o companie din Statele Unite, a devastat sistemul informatic al Sony Pictures, a furat şi difuzat pe Internet datele confidenţiale a 47.000 de angajaţi şi terţi ai studioului, inclusiv celebrităţi, a difuzat e-mailuri stânjenitoare şi cinci filme ce nu fuseseră încă lansate.

Nimeni nu se aşteaptă însă ca Washingtonul să lanseze atacuri militare împotriva unui provocator dotat cu arma nucleară.

În plus, posibile sancţiuni împotriva regimului comunist cu o economie deja anemică sau atacuri pe Internet împotriva reţelei sale de Internet precare nu ar avea rezultate considerabile.

"Sunt sigur că ei analizează opţiuni pentru replici secrete gândidu-se că nu se vrea lansarea unui conflict armat în Peninsula Coreeană", a remarcat James Lewis, expert în securitate informatică la centrul de reflecţie CSIS.

Piratarea a revoltat congresmenii americani, senatorul republican John McCain denunţând un "act de război", şi a declanşat apeluri pentru instaurarea de sancţiuni împotriva Coreei de Nord şi reintoducerea ţării pe lista statelor teroriste.

Fostul preşedinte american George W. Bush a retras Coreea de Nord de pe lista statelor considerate teroriste în 2008 în speranţa încurajării unor discuţii pentru suspendarea ameninţărilor cu mobilizarea de arme nucleare ale Phenianului.

Dar Coreea de Nord şi-a menţinut un comportament imprevizibil... Şi rămâne tehnic în război cu Statele Unite, în absenţa unui tratat de pace pentru a pune capăt conflictului lor din 1950-1953.

"Coreea de Nord are un avantaj: nu are practic o economie", continuă James Lewis, un fost consilier guvernamental.

Poliţia federală americană (FBI) a explicat vineri că această piratare a Sony a fost atribuită Coreei de Nord în special graţie similitudinii cu atacurile pe care aceasta le-a lansat anul trecut împotriva băncilor şi presei sud-coreene.

Codarea virusului informatic care a devastat Sony Pictures este o versiune adaptată specific pentru Sony Pictures a programului Destover, utilizat pentru piratarea băncilor sud-coreene.

"Coreea de Nord este supravegheată de mulţi ani pentru că a încercat să îşi dezvolte capacităţile de conflict cibernetic", asigură Tim Stevens, care predă la departamentul de studii militare de la King's College din Londra.

"Este o armă relativ profitabilă. Potrivit unor informaţii, (Coreea de Nord) a mobilizat o unitate informatică din China cu consimţământul tacit, cel puţin," al Beijingului, adaugă el.

Preşedintele Obama a declarat totuşi că nu există dovezi că Phenianul a primit asistenţă din partea unei alte ţări pentru organizarea atacului împotriva Sony.

"Ceea ce este interesant acolo este că dacă Phenianul obţine o capacitate puternică de a conduce atacuri, va fi mai uşor pentru ei să le lanseze decât ca ţările vizate să riposteze", continuă Stevens.

"Infrastructurile lor de Internet sunt atât de rudimentare încât va fi dificil să le cauzezi pagube reale. Prin urmare, este o strategie câştig-câştig pentru Phenian", remarcă Stevens.

Dacă unii experţi minimizează capacităţile informatice ale regimului comunist, Yang Moo-Jin, profesor de studii nord-coreene la universitatea din Seul, are un istoric al ofensivelor informatice similare celei care a afectat Sony Pictures.

Potrivit lui, Phenianul a antrenat mii de hackeri în programe militare secrete în ultimii ani. Serviciile secrete sud-coreene evaluează la cel puţin 3.000 numărul persoanelor din armata cibernetică a Phenianului, pe care o consideră o ameninţare importantă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici