SUA continuă planul de instalare a sistemului antirachetă Aegis Ashore în România şi Polonia
Directorul Agenţiei de Apărare Antirachetă (MDA) a Pentagonului, locotenent-generalul Patrick O'Reilly, a afirmat miercuri, într-o audiere la Senat, că armata continuă planurile de instalare a sistemului antirachetă Aegis Ashore în România şi Polonia.
SUA continuă planul de instalare a sistemului antirachetă Aegis Ashore în România şi Polonia (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)
În cursul unei audieri într-o comisie a Senatului american privind cererea de buget a MDA de 7,75 miliarde de dolari pentru 2013, generalul a precizat că armata continuă planurile de instalare pe uscat, în Europa Centrală, a unor interceptori maritimi modificaţi, relatează Washington Times în ediţia online. Sistemul antirachetă Aegis este denumit SM-3 Block IIA şi este dezvoltat împreună cu Guvernul japonez.
O'Reilly a adăugat că locurile pentru instalarea sistemului sunt stabilite şi că au fost semnate acorduri în acest sens cu guvernele României şi Poloniei. Interceptorii din România ar urma să fie pe deplin pregătiţi de funcţionare în 2015, iar cei din Polonia până în 2018.
"Sistemul Aegis Ashore este o abordare foarte eficientă din punctul de vedere al costurilor pentru a lua capacitatea dovedită pe mare şi a o muta efectiv pe uscat", a afirmat el. Versiunea terestră reduce necesarul de sprijin de la 270 de marinari pe fiecare navă Aegis, la mai puţin de 35 de militari pe uscat, a explicat acesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Explozie la Muzeul Drents, Olanda: Coiful de la Coţofeneşti şi alte trei brăţări dacice au fost furate / Reacţiile politicienilor / Dosar penal deschis din oficiu
-
Elena Lasconi: „Soluţia” lui Ciolacu - mai bine renunţă la bani decât să facă reforme
-
Cătălin Predoiu, despre ancheta din Olanda: Cooperăm cu poliţia olandeză
Aegis Ashore "are cea mai lungă rază de acţiune dintre sistemele noastre regionale, astfel că aduce un plus apărării antirachetă pe uscat", a continuat generalul. "Astfel, cu Aegis Ashore şi THAAD şi Patriot şi alte sisteme regionale, putem obţine un efect multilateral", a precizat acesta.
Întrebat despre informaţiile potrivit cărora reprezentantul Departamentului de Stat privind scutul antirachetă, Ellen Tauscher, ar fi promis recent Rusiei garanţii scrise că sistemul nu va fi îndreptat împotriva potenţialului său balistic, O'Reilly a declarat că nu este "la curent cu propuneri specifice". Pentagonul insistă că sistemul antirachetă din România şi Polonia va fi folosit pentru a contracara eventuale rachete cu rază medie de acţiune lansate de Iran.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO