SUA folosesc pentru prima dată bombardiere „invizibile" B-2 în atacuri asupra rebelilor Houthi

  • Statele Unite au lansat un atac aerian de amploare împotriva rebelilor Houthi din Yemen.
  • Forţele americane au folosit pentru prima dată bombardiere strategice B-2, cunoscute şi sub numele de bombardiere „invizibile".
  • Operaţiunea a vizat cinci depozite subterane de armament.
Urmărește
1870 afișări
Imaginea articolului SUA folosesc pentru prima dată bombardiere „invizibile" B-2 în atacuri asupra rebelilor Houthi

Sursa foto: X

„A fost o demonstraţie unică a capacităţii Statelor Unite de a ţinti instalaţii pe care adversarii noştri încearcă să le ţină în afara razei de acţiune, indiferent cât de adânc îngropate sub pământ, întărite sau fortificate", a afirmat secretarului apărării Lloyd Austin.

Atacul vine ca răspuns la acţiunile recente ale rebelilor Houthi, care au lansat o serie de atacuri asupra navelor comerciale şi militare din Marea Roşie şi Golful Aden. Acestea au perturbat semnificativ traficul maritim într-o zonă prin care tranzitează anual mărfuri în valoare de aproximativ 1 trilion de dolari.

Lloyd Austin a precizat că facilităţile atacate adăposteau „diverse componente de arme de tipuri pe care houthi le-au folosit pentru a ţinti nave civile şi militare în întreaga regiune". El a adăugat că atacurile au fost autorizate la ordinul direct al preşedintelui Joe Biden.

Folosirea bombardierelor B-2 marchează o escaladare semnificativă a tacticilor militare americane în regiune. Un oficial american a confirmat pentru NBC News că este prima dată când acestea sunt folosite împotriva ţintelor Houthi din Yemen.

Rebelii Houthi, care controlează o parte semnificativă din Yemen, şi-au intensificat atacurile maritime ca răspuns la conflictul din Gaza, declarându-şi sprijinul pentru gruparea Hamas.

Secretarul apărării a subliniat că obiectivul atacurilor este „să degradeze în continuare capacitatea houthi de a-şi continua comportamentul destabilizator şi să protejeze şi să apere forţele şi personalul SUA într-una dintre cele mai importante căi navigabile din lume", conform NBC News.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici