”Apreciem eforturile Turciei de a-şi spori securitatea frontierelor, de a stopa fluxul de jihadişti şi de a lupta împotriva reţelei teroriste Stat Islamic. Avem în continuare multă muncă de depus pentru a elimina finanţările către grupările teroriste şi extremiste, iar Statele Unite vor căuta oportunităţi pentru a dezvolta cooperarea cu Turcia”, a declarat oficialul american, cu condiţia anonimatului.
Relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia, state membre NATO, s-au deteriorat constant în contextul în care Administraţia Recep Tayyip Erdogan, îl acuză pe clericul musulman de origine turcă Fethullah Gülen, aflat pe teritoriul american, că a organizat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. În plus, tensiunile dintre Ankara şi Washington au atins paroxismul după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.
La începutul lunii octombrie, Turcia şi SUA au suspendat serviciile de acordare a vizelor. Atunci, Ambasada Statelor Unite din Turcia a anunţat că a suspendat serviciul de vize, după ce unul dintre angajaţii misiunii diplomatice americane a fost reţinut de către autorităţile de la Ankara. Drept reacţie, Guvernul turc a luat a o măsură identică.
Suspendarea reciprocă a serviciului de acordare a vizelor a survenit după mai multe luni în care relaţiile dintre Ankara şi Washington s-au deteriorat puternic. Arestarea unui angajat al Consulatului american de la Istanbul, ancheta deschisă de autorităţile SUA împotriva unui bancher şi fost ministru turc, refuzul Washingtonului de a aproba extrădarea imediată a clericului Fethullah Gulen şi sprijinul american pentru kurzii din Siria se numără printre aspectele care au deteriorat relaţiile dintre cele două state.