Pentagonul este "destul de sigur" că teroristul "John Jihadistul" este mort - FOTO, VIDEO

Departamentul american al Apărării este "destul de sigur" că islamistul Mohammed Emwazi, alias "John Jihadistul", un călău al reţelei teroriste Stat Islamic, a murit în urma raidului aerian din nordul Siriei.

Urmărește
50519 afișări
Imaginea articolului Pentagonul este "destul de sigur" că teroristul "John Jihadistul" este mort - FOTO, VIDEO

BBC: "John jihadistul", lovit în atacul american din Siria, afirmă un oficial american

"Suntem destul de siguri că am eliminat ţinta pe care o vizam - John Jihadistul", a declarat vineri seară colonelul Steve Warren, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Warren a precizat că procedura de confirmare oficială a decesului teroristului va dura.

"Dar avem mare încredere că acest individ era John Jihadistul. Ştim că racheta folosită şi-a atins ţinta şi că indivizii care se aflau în vehiculul vizat au murit", a subliniat reprezentantul Pentagonului.

"Acest individ era un animal, iar moartea lui probabil că face lumea un loc mai sigur", a subliniat Steve Warren, referindu-se la Mohammed Emwazi, un britanic de origine kuwaitiană devenit călău al reţelei teroriste Stat Islamic.

"Mohammed Emwazi era o figură celebră în organizaţia teroristă Stat Islamic, dar nu era un membru marcant în conducerea reţelei fundamentaliste sunnite. În mod clar, este vorba de o lovitură puternică dată prestigiului organizaţiei teroriste, deşi John Jihadistul nu era o personalitate majoră", a subliniat Warren.

Surse citate de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) au confirmat acum câteva ore că "John Jihadistul" şi alţi trei terorişti au murit în urma unui raid aerian american efectuat în oraşul Raqqa, situat în nordul Siriei.

Până la ora difuzării acestei ştiri, reţeaua teroristă Stat Islamic nu a comentat informaţiile despre presupusul deces al lui Mohammed Emwazi, care se remarcase prin decapitarea a numeroşi ostatici.

O dronă americană a atacat joi vehiculul în care s-ar fi aflat Mohammed Emwazi, în oraşul sirian Raqqa, "capitala" "califatului islamic" proclamat în Siria şi Irak de organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic.

Înregistrări video cu ostatici

Emwazi ar fi efectuat o călătorie în Siria în 2013, iar ulterior s-ar fi alăturat grupării jihadiste Statul Islamic.

El a apărut pentru prima dată într-o înregistrare video anul trecut în august, când imagini cu asasinarea jurnalistului american James Foley au fost postate online.

Ulterior au apărut în înregistrări video ale decapitărilor jurnalistului american Steven Sotloff, lucrătorului umanitar britanic David Haines şi şoferului britanic de taxi Alan Henning, dar şi ale lucrătorului umanitar Abdul-Rahman Kassig, cunoscut şi ca Peter, şi jurnalistului japonez Kenji Goto.

În fiecare dintre aceste înregistrări video, Emwazi apare îmbrăcat într-o robă neagră şi purtând o cagulă neagră pe cap.

Prezentat iniţial ca "John jihadistul", el a fost identificat în februarie ca fiind Mohammed Emwazi din vestul Londrei.

La începutul acestui an au apărut o serie de informaţii despre un număr de călătorii pe care Emwazi le-a efectuat în străinătate înainte să plece în Siria, în 2013.

Între aceste călătorii, figurează şi una în Tanzania, în august 2009, când Emwazi ar fi intrat în atenţia serviciilor de securitate din Marea Britanie.

Dezvăluirea identităţii jihadistului a condus la o polemică pe tema cauzei radicalizării acestuia, după ce organizaţia britanică Cage a sugerat că un contact cu MI5 ar fi putut contribui la această radicalizare.

Însă Guvernul britanic a catalogat această sugestie ca fiind "întru totul condamnabilă", iar premierul David Cameron a sărit în apărarea serviciilor britanice de informaţii interne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici