SUA: Locuitorii din Moore au început să revină în casele lor, devastate de trecerea tornadei violente - GALERIE FOTO

Locuitorii din Moore se întorceau în casele lor miercuri, într-un oraş devastat de o tornadă violentă care a făcut 24 de morţi luni.

Urmărește
198 afișări
Imaginea articolului SUA: Locuitorii din Moore au început să revină în casele lor, devastate de trecerea tornadei violente - GALERIE FOTO

SUA: Locuitorii din Moore au început să revină în casele lor, devastate de trecerea tornadei violente (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Am avut noroc. Cel puţin, pereţii mei sunt încă în picioare", suspină Bin Dhu, strângând câteva lucruri de sub dărâmăturile locuinţei sale.

Mergând cu precauţie printre ruine, Binh Dhu, în vârstă de 33 de ani, a reuşit să recupereze, împreună cu un prieten, o staţie electronică, anvelope de bicicletă şi un instrument tradiţional chinez.

"Locuitorii din Oklahoma ştiu ce înseamnă suferinţa, dar vor să o depăşească. Eu nu aş spune că ei sunt fatalişti", continuă tânărul, unul dintre cei 55.000 de locuitori din Moore, o periferie a oraşului Oklahoma City, în sudul Statelor Unite, devastată de o tornadă care a făcut 24 de morţi, dintre care zece sunt copii. Doi bebeluşi, cu vârste de patru şi şapte luni, au fost ucişi în catastrofă.

TITLURILE ZILEI

Oraşul, situat într-un stat aflat în mijlocul "culoarului tornadelor", cuprinzând Marile Câmpii din centrul Statelor Unite, unde aceste fenomene sunt foarte frecvente, a fost deja devastat, în 1999, de un uragan, care a făcut atunci aproximativ 40 de morţi. Aproape 75% dintre tornadele din lume se produc în Statele Unite.

Duminică, Barack Obama se va deplasa la faţa locului pentru a constata nivelul pagubelor. El se va întâlni cu "familii care au fost afectate şi (le va mulţumi) membrilor serviciilor de salvare", a anunţat miercuri purtătorul său de cuvânt, Jay Carney.

GALERIE FOTO

Secretarul pentru Securitate Internă Janet Napolitano, venită la faţa locului miercuri, a dat asigurări, în cadrul unei conferinţe de presă, că salvatorii vor rămâne până când cartierele afectate vor fi reconstruite, iar prioritatea este "de a îndepărta resturile" şi "de a deschide drumurile şi străzile" circulaţiei.

"La un moment dat, camerele vor pleca (...) dar, în numele preşedintelui Obama şi FEMA (agenţia care gestionează situaţiile de urgenţă), vom rămâne aici până la terminarea reconstruirii", a promis ea.

- Rafale de vânt de până la 320 de kilometri pe oră

Senatul statului Oklahoma a anunţat, într-un comunicat, că a votat alocarea unui ajutor în valoare de 45 de milioane de dolari americani. Însă costul pagubelor ar putea să-l depăşească pe cel al tornadei din 1999, care a atins un miliard de dolari americani, potrivit Camerei superioare.

Accesul în oraş, interzis de luni în anumite zone considerate prea periculoase de către autorităţi, a fost puţin câte puţin redeschis miercuri locuitorilor oraşului.

Împreună cu sora sa şi un prieten, Gerson Repreza, un student în vârstă de 19 ani, o ajută pe mama sa Rosa să caute fotografii de familie sub dărâmăturile casei lor. "S-au găsit multe lucruri care erau în bucătărie, dar, practic, totul a fost distrus", comentează el.

Apa curentă a revenit miercuri în majoritatea locuinţelor, potrivit autorităţilor locale, şi au rămas doar zeci de persoane în adăposturile Crucii Roşii americane, repartizaţi în împrejurimile oraşului Oklahoma City.

Şcolile publice din Moore au fost închise până la sfârşitul anului şcolar, dar examenele au fost menţinute. Două dintre ele au fost distruse complet de furtuna violentă, care a durat aproximativ 40 de minute, fiind însoţită de rafale de vânt de până la 320 de kilometri pe oră.

Echipajele de salvare au continuat să caute miercuri sub dărâmăturile unor clădiri prăbuşite, fiind ajutate de câini special antrenaţi.

Rafalele de vânt se deplasau miercuri către nord-est, mai slabe decât în timpul tornadei, care a fost reevaluată la categoria cea mai puternică. Aceasta înseamnă că rafalele de vânt care au smuls case din temelii şi au dus moloz până la 160 de kilometri a avut "vârfuri de 321 de kilometri pe oră", a explicat pentru AFP Kelly Pirtle, de la Serviciul Naţional Meteorologic.

Tornadele devastatoare nu sunt rare în această regiune, iar cel mai bun mijloc de protecţie este de a putea accede rapid într-o cameră securizată, de obicei subterană.

Cele două şcoli distruse, a informat presa, nu aveau asemenea camere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici