- Home
- Externe
- WASHINGTON/MOSCOVA, (11.07.2016, 15:31)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia condiţionează prelungirea Tratatului START de modificarea sistemului antirachetă - SURSE
Administraţia Barack Obama intenţionează să propună Rusiei prelungirea Tratatului START, dar Moscova condiţionează prelungirea măsurilor de reducere a armamentului strategic de atenuarea preocupărilor privind sistemele antibalistice NATO instalate în Europa, inclusiv în România.
Urmărește
4184 afișări
SUA propun prelungirea Tratatului START, dar Rusia pune condiţii privind sistemul antirachetă - SURSE (Imagine Cosmin Deaconescu / Mediafax Foto)
Conform unor surse citate de cotidianul The Washington Post, preşedintele Barack Obama intenţionează să adopte o serie de măsuri executive, în ultimele şase luni de mandat, în domeniul politicilor privind armamentul strategic. Printre opţiunile avute în vedere se numără:
- introducerea principiului politic care prevede că Washingtonul "nu va folosi primul arme nucleare" într-un conflict;
- solicitarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate ONU care să interzică testele cu armament nuclear;
- o propunere adresată Rusiei de extindere cu cinci ani a noului Tratat START; Tratatul este valabil până în 2021, dar Administraţia Barack Obama vrea să se asigure că acest acord nu va fi abandonat de viitorul preşedinte american.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Liderii opoziţiei republicane au avertizat deja Administraţia Barack Obama să nu adopte ordine executive care ar putea slăbi capacităţile Statelor Unite de disuasiune nucleară.
Noul Tratat privind Reducerea Armamentului Strategic (START) a fost semnat de Statele Unite şi Rusia în aprilie 2010, la Praga, intrând în vigoare pe 5 februarie 2011, cu valabilitate de zece ani.
Deşi Rusia nu a fost înştiinţată oficial în legătură cu intenţiile Administraţiei Barack Obama, oficiali de la Moscova au semnalat că prelungirea Tratatului de reducere a armamentului strategic va fi condiţionată de măsuri pentru atenuarea preocupărilor privind sistemele antibalistice instalate de NATO în mai multe ţări europene, inclusiv în apropierea frontierelor ruse, în România şi Polonia.
"Chiar dacă susţinem în general ideea intensificării controlului asupra armamentului strategic, vom analiza cu multă atenţie aceste propuneri. Dacă se va propune o prelungire a Tratatului START fără a se ţine cont de preocupările privind instalarea elementelor antirachetă în Europa, este puţin probabil ca Rusia să fie de acord", atrage atenţia, potrivit RIA Novosti, Viktor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru Apărare din cadrul Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.
"Dacă un celebru promotor al păcii, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Barack Obama va începe să abordeze o temă atât de serioasă, probabil că ar trebui să ne aşteptăm la o nouă ameninţare la adresa păcii sau la vreun truc. Este evident că Rusia este favorabilă prelungirii noului Tratat START, dar problema este cum şi ce termeni vom semna", a reacţionat Vladimir Komoiedov, preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus.
"În elaborarea acestui document, este necesar să avem în vedere aspecte importante pentru Rusia. Am acumulat o serie de preocupări, referitoare la sistemele antirachetă americane din Europa, la trupele iubitoare de pace pe care NATO le aduce în apropierea frontierelor ruse (...). Este necesar să ţinem cont de toate aceste lucruri în elaborarea documentului", a subliniat Komoiedov, citat de site-ul agenţiei Interfax.
Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia reprezintă o sursă de tensiuni cu Moscova. În luna mai, ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, afirma că instalaţiile antibalistice NATO din România sunt capabile deja să intercepteze rachete strategice ruse, iar situaţia se va înrăutăţi în 2018, când va deveni funcţional sistemul similar din Polonia.
Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deşi Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacităţile balistice ale unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord. Sistemul antirachetă instalat de Alianţa Nord-Atlantică în România este o "ameninţare" pentru Rusia, a anunţat Kremlinul, avertizând că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra.
În plus, Rusia a exprimat preocupări în legătură cu decizia NATO de suplimentare a efectivelor militare în România, Polonia şi ţările baltice.
Citeşte şi: Andrea Leadsom se retrage din cursa pentru funcţiile de lider conservator şi premier britanic / Theresa May va fi confirmată mai devreme în cele două funcţii
Citeşte şi: Fiul lui Osama bin Laden avertizează Statele Unite că va răzbuna moartea tatălui său - VIDEO
Citeşte şi: Republica Moldova cere ajutorul NATO pentru a obţine retragerea forţelor ruse din Transnistria
Citeşte şi: Consulul onorific al României în El Salvador, asasinat în locuinţa sa din capitala ţării
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Consulul onorific al României în El Salvador, asasinat în locuinţa sa din capitala ţării
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe