- Home
- Externe
- WASHINGTON, (29.07.2014, 12:47)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SUA şi Afganistanul au pierdut urma a sute de mii de arme livrate forţelor afgane
Washingtonul şi Kabulul au pierdut urma a sute de mii de arme livrate Afganistanului, care riscă să ajungă în mâinile talibanilor, avertizează un raport american publicat luni.
Urmărește
215 afișări
SUA şi Afganistanul au pierdut urma a sute de mii de arme livrate forţelor afgane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În acest audit, inspectorul general special pentru reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), John Sopko, dezvăluie de asemenea că Statele Unite au furnizat forţelor afgane mai multe arme decât era nevoie, pentru că de-a lungul timpului acestea şi-au modificat cerinţele.
Astfel, începând din 2004, Pentagonul a livrat peste 747.000 de arme Kalaşnikov AK-47, mitraliere, lansatoare de grenade şi alte arme Afganistanului, pentru o valoare de circa 626 de milioane de dolari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Însă Guvernele american şi afgan nu au ţinut registre precise, astfel că zeci de mii de arme ar fi putut dispărea, potrivit inspectorului general.
"Ţinând cont de capacitatea limitată a Guvernului afgan de a ţine registre sau de a se debarasa corect de armele sale uzate, există un real pericol ca acestea să ajungă în mâinile insurgenţilor", subliniază raportul lui Sopko.
Armata americană avea deja dificultăţi în a urmări aceste arme înaintea livrării lor, iar autorităţile de la Kabul au de asemenea "importante probleme" în localizarea lor precisă.
Forţele de securitate afgane nu au făcut decât puţine eforturi pentru a efectua inventare privind armele, iar inspecţiile SIGAR la depozitele de stocare au dezvăluit numeroase lacune.
De asemenea, armata şi poliţia au primit 112.000 de arme în plus faţă de cerinţele afgane iniţiale. Această diferenţă se explică prin voinţa soldaţilor afgani de a avea arme mai recente în loc să le repare pe cele vechi.
Riscurile ca armele să ajungă în mâinile talibanilor se vor agrava odată cu reducerea numărului de soldaţi înrolaţi în forţele de securitate afgane, care ar urma să ajungă de la 352.000 la 228.500 până în 2017.
Auditul cere unirea datelor privind armele livrate Afganistanului. Există, de exemplu, două baze de date distincte.
Auditul mai apreciază că Pentagonul ar trebui să ajute autorităţile afgane să facă un inventar complet al tuturor armelor livrate Kabulului. Trebuie de asemenea întocmit un plan de recuperare a armelor neutilizate şi limitate livrările pe măsură ce numărul soldaţilor afgani se va reduce.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe