SUA şi Franţa resping o încercare a Rusiei la ONU vizând implicarea Turciei în războiul din Siria

Puterile occidentale au respins o încercare a Rusiei de a concentra eforturile ONU împotriva Turciei, în războiul din Siria, şi au îndemnat Moscova să respecte planul în vederea instituirii unui armistiţiu în această ţară devastată de cinci ani de conflict.

Urmărește
3209 afișări
Imaginea articolului SUA şi Franţa resping o încercare a Rusiei la ONU vizând implicarea Turciei în războiul din Siria

SUA şi Franţa resping o încercare a Rusiei la ONU vizând implicarea Turciei în războiul din Siria

Termenul stabilit în vederea unei implementări a unui armistiţiu în Siria a trecut fără nici cel mai mic semn al unei puneri în aplicare a înţelegerii, în timp ce Rusia prezenta un proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU vizând să oprească bombardamentele pe care Turcia le efectuează, peste frontieră, împotriva kurzilor sirieni, relatează postul Radio-Free Europe-Radio Liberty în pagina electronică.

Ambasadoarea americană la ONU Samantha Power a acuzat Rusia că încearcă să distragă atenţia de la eşecul Moscovei de a-şi înceta raidurile prin care susţine campania Guvernului sirian de încercuire şi recucerire a oraşului Alep, cel mai mare oraş sirian şi totodată unul dintre fiefurile rebelilor.

"În loc să încerce să distragă (atenţia) lumii printr-o rezoluţie pe care tocmai a redactat-o, ar fi mult mai bine ca Rusia să implementeze rezoluţia pe care a votat-o deja", a declarat Power, referindu-se la rezoluţia ONU din decembrie care stabileşte o foaie de parcurs a unui proces de pace în Siria.

"Este extrem de important să se treacă la o dezescaladare" în războiul din Siria, a subliniat ea după o reuniune cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU în care s-a examinat această ultimă iniţiativă rusă cu privire la Siria. "Avem deja o rezoluţie. Este rezoluţia dreaptă. Ne-am angajat la ea şi cerem Rusiei acelaşi lucru", a adăugat Power.

Puterile occidentale au acuzat că susţinerea pe care Moscova o oferea trupelor guvernamentale siriene în confruntările terestre - chiar în timp ce negocia un armistiţiu la ONU -reprezintă cauza escaladării conflictului.

"Ne confruntăm cu o escaladare militară periculoasă, care poate scăpa uşor de sub control şi care ne poate conduce într-o direcţie necunscută", a avertizat Francois Delattre, ambasadorul francez la ONU.

Intrarea Turciei în conflictul sirian este "rezultatul direct al ofensivei brutale în nordul Siriei a regimului sirian şi aliaţilor săi", a apreciat el.

"Rusia trebuie să înţeleagă că susţinerea necondiţionată pe care i-o acordă (preşedintelui sirian) Bashar al-Assad este o înfundătură care poate fi extrem de periculoasă", a subliniat Delattre.

El a avertizat că un eşec în implementarea armistiţiului negociat săptămâna trecută ar putea aconduce la "o conflagraţie în întreaga regiune".

Un semn al faptului că toate părţile nu se aşteaptă la o reluare a negocierilor de pace în curând este faptul că emisarul ONU pentru Siria Steffan de Mistura a anulat o rundă de negocieri programată pentru 25 februarie.

El a declarat pentru ziarul suedez Svenska Dagbladet că nu poate să readucă - "în mod realist" - reprezentanţii Guvernului şi opoziţiei siriene înapoi la masa negocierilor până atunci.

"Avem nevoie de negocieri reale de pace, nu doar de discuţii despre discuţii", a reproşat de Mistura, în contextul în care o "încetare a ostilităţilor" pe care diplomatul italian a negociat-o săptămâna trecută la Geneva devenea nerealistă.

Secretarul de Stat american părea singurul oficial de rang înalt optimist. El afirma vineri că speră la implementarea armistiţiului negociat de Grupul de lucru, la Geneva.

Kerry a declarat - în timp ce se îndrepta către Iordania, în vederea unor negocieri cu privire la Siria - că un armistiţiu nu este un lucru uşor, că rămân probleme grave şi complexe de rezolvat, dar că negocieri pe care le-a purtat cu ruşii în cadrul Grupului de lucru au fost "serioase şi constructive".

După respingerea iniţiativei Rusiei la ONU vizând Turcia, Casa Albă a anunţat că preşedintele american Barack Obama a discutat vineri cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan şi l-a îndemnat să înceteze bombardarea unor miliţii kurde la frontiera cu Siria.

Obama a convenit împreună cu Erdogan că miliţiile kurde "nu ar trebui să caute să exploateze circumstanţele din această zonă pentru a prelua controlul asupra unor teritorii" şi a îndemnat Ankara "să dea dovadă de reţinere şi să înceteze tirurile de artilerie în zonă".

Bombardamentele Turciei au scos la iveală un dezacord profund între Washington şi aliatul său din cadrul NATO. Turcia consideră gruparea kurdă YPG din Siria o aliată a unor grupări teroriste scoase în afara legii în Turcia, în timp ce Statele Unite au cooperat cu YPG în cadrul unei campanii încununate de succes în vederea recuceririi unor teritorii asupra cărora gruparea Statul Islamic (SI) a preluat controlul în 2014.

Forţe kurde susţinute de americani au recucerit vineri oraşul sirian Shaddadeh de la SI, ultimul fief al grupării jihadiste în provincia Hassakeh (nord-est), în urma unor confruntări aprige, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici