- Home
- Externe
- LONDRA, (29.07.2015, 09:14)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SUA şi Turcia vor "zona de securitate" din Siria pentru a-i împiedica pe kurzi să creeze un stat
"Zona de securitate" pe care Turcia şi Statele Unite o creează în Siria este o încercare a Ankarei de a-i opri pe kurzi să-şi creeze un stat autonom, a declarat marţi Selahattin Demirtas, liderul Partidului Democratic al Poporului (HDP).
Urmărește
761 afișări
SUA şi Turcia vor "zona de securitate" din Siria pentru a-i împiedica pe kurzi să creeze un stat (Imagine: Hepta / Mediafax Foto)
Demirtas a declarat că operaţiunile Turciei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) dincolo de frontieră sunt de fapt o "acoperire" pentru a-i putea viza pe rebelii kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
El a îndemnat atât Turcia, cât şi PKK, să revină în cadrul procesului de pace.
Ankara a afirmat anterior că atacurile PKK împotriva Turciei au făcut imposibile eforturile de pace.
În ultima perioadă au avut loc o serie de confruntări între forţele turce şi PKK.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Turcia a fost vizată, de asemenea, de atacuri comise de către militanţi cu legături cu SI, inclusiv cel de săptămâna trecută, în oraşul turc de frontieră Suruc, soldat cu 32 de morţi.
Ankara consideră atât PKK, cât şi SI organizaţii teroriste.
Separat, Washingtonul a confirmat, anterior, că poartă negocieri cu Ankara cu privire la campania lor comună împotriva SI în Siria.
"Mai mult efort şi energie din partea coaliţiei" antijihadiste se vor concentra de-acum asupra zonei de frontieră, a declarat John Kirby, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.
Însă el a respins sugestia potrivit căreia Statele Unite au sancţionat atacurile aeriene turce asupra forţelor kurde, în nordul Irakului.
Citeşte şi:
Statele Unite şi Turcia pregătesc raiduri aeriene suplimentare împotriva teroriştilor din Siria
Săptămâna aceasta, spun analiştii, Turcia şi-a schimbat poziţia faţă de coaliţia anti-SI condusă de către Statele Unite.
Acest partener - ezitant anterior - efectuează în prezent misiuni de luptă şi şi-a deschis bazele aeriene avioanelor de luptă americane.
Guvernul turc, "grav perturbat"
Turcia şi Statele Unite lucrează împreună să creeze o "zonă de securitate" în nordul Siriei, din care militanţii SI să fie eliminaţi.
Zona - de aproximativ 90 de kilometri lungime - pare că va fi folosită pentru antrenarea forţelor moderate ale opoziţiei, potrivit unui corespondent BBC în Turcia.
Ankara speră, afirmă corespondentul, că acest lucru le va permite unor refugiaţi sirieni în Turcia să se ducă în zona securizată.
Însă Demirtas, care conduce Partidul Democratic al Poporului (HDP), a declarat pentru BBC că adevărata intenţie a Turciei este să efectueze o incursiune în zonele kurde din Siria, cu scopul de a-i împiedica pe kurzii din Siria să deţină controlul asupra unui teritoriu contiguu.
"Turcia nu intenţionează să vizeze SI prin zona sa de securitate. Guvernul turc a fost grav perturbat de încercarea kurzilor de a crea un stat autonom în Siria", a subliniat Demirtas.
El a adăugat că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan "nu ar lăsa niciodată să se întâmple acest lucru şi va interveni cu orice preţ".
"Aşadar, zona de securitate are scopul să-i oprească pe kurzi şi nu SI. De fapt Turcia ar trebui să coopereze cu forţele kurde pentru a crea această zonă. Ar trebui să colaboreze", a insistat el.
Erdogan a declarat anterior că "nu este posibilă continuarea procesului de pace cu cei care ne ameninţă unitatea naţională şi integritatea".
El a plecat în China, însoţit de o delegaţie de 100 de oameni de afaceri şi investitori, într-o vizită de stat în centrul căreia se află consolidarea relaţiilor economice.
Potrivit unui corespondent BBC de la Beijing, actuala criză a frontierei din Turcia ar putea determina Ankara să cumpere sisteme chinezeşti de rachete cu rază lungă de acţiune.
Tot marţi, NATO a discutat despre campania turcă împotriva SI şi kurzilor. Toate cele 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta despre "ameninţări la adresa Turciei", un stat membru-cheie al blocului militar.
NATO şi-a exprimat, în comunicatul final, "solidaritatea puternică" cu Turcia şi a transmis condoleanţe "familiilor victimelor de la Suruc şi altor atacuri asupra unor ofiţeri de poliţie şi din armată".
Însă, potrivit unor oficiali NATO, citaţi de agenţii, membrii Alianţei Nord-Atlantice au folosit întâlnirea cu uşile închise pentru a exercita presiuni asupra Turciei să nu recurgă la o forţă excesivă şi să continue negocierile cu reprezentanţii minorităţii sale etnice kurde.
Citeşte şi:
RAIDURI la Istanbul şi bombardamente în Siria, efectuate de autorităţile turce împotriva grupării Stat Islamic. Peste 250 de oameni, reţinuţi
Citeşte şi:
ATENTATUL din Turcia: Proteste violente şi măsuri de securitate sporite, după atacul soldat cu 30 de morţi. Imagini şocante din timpul exploziei - FOTO, VIDEO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe